Επικονδυλίτιδα Αγκώνα: Φυσικοθεραπεία

Επικονδυλίτιδα Αγκώνα

Τι είναι η επικονδυλίτιδα και πώς ταξινομείται;

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο Φυσικοθεραπευτής κ. Κ. Ασημωτός, η επικονδυλίτιδα αγκώνα περιγράφει και αναφέρεται στον πόνο που αισθάνεται κάποιος στο εν λόγω σημείο. Με άλλα λόγια πρόκειται για φλεγμονή στον επικόνδυλο. Ο επικόνδυλος είναι η μικρή οστική περιοχή στην έξω και στην έσω πλευρά στο τέλος του βραχιόνιου οστού και προεξέχει όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος κατά 90 μοίρες. Η φυσικοθεραπείααποδεικνύεται καταλυτική και σε αυτή τη περίπτωση.

Η επικονδυλίτιδα αγκώνα μπορεί να διακριθεί στην:

  • Έξω επικονδυλίτιδα: Δημιουργείται από τη συνεχή έκταση του καρπού προς τα πάνω, τη στιγμή που ταυτόχρονα στρίβει το χέρι προς τα έξω. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται όσοι αθλητές χρησιμοποιούν ρακέτα, εξ ου και η εναλλακτική ονομασία tennis elbow. Παράλληλα, χειρωνακτικά επαγγέλματα όπως κρεοπώλες, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, οικοδόμοι, ξυλουργοί συγκαταλέγονται ομοίως στις ομάδες κινδύνου.
  • Έσω επικονδυλίτιδα: Δημιουργείται από τη συνεχή κάμψη του καρπού προς τα κάτω ενώ ταυτόχρονα στρίβει το χέρι προς τα μέσα. Άτομα που χρησιμοποιούν πολύ συχνά φτυάρι ή παίζουν γκολφ ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Εναλλακτικά αυτός ο τύπος επικονδυλίτιδας, ονομάζεται golf elbow.

Επικονδυλίτιδα αγκώνα: Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματά της;

Γίνεται αντιληπτό ότι η επικονδυλίτιδα πλήττει κυρίως επαγγέλματα με επαναλαμβανόμενη χρήση της πηχεοκαρπικής άρθρωσης και των δακτύλων, γεγονός που δικαιολογεί την εμφάνισή της. Ωστόσο, ακόμα και κάποια επαναλαμβανόμενη ή επίπονη δουλειά του σπιτιού, μπορεί να αποτελέσει αιτία για την εμφάνισή της. Ακόμα και η παρατεταμένη χρήση του ποντικιού του Η/Υ θεωρείται ύποπτη.

Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί ο ασθενής θα νιώσει πόνο τοπικά ή και περιφερικά. Μπορεί όμως να εμφανιστεί ο πόνος και στην παλάμη. Ταυτόχρονα θα εμφανιστεί μειωμένη ή πλήρης αδυναμία στις κινήσεις του καρπού και των δακτύλων.

Επικονδυλίτιδα Αγκώνα: Φυσικοθεραπεία

Η θεραπεία της επικονδυλίτιδας αγκώνα αντιμετωπίζεται αρχικά με μια συντηρητική αγωγή προκειμένου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της φλεγμονής. Ο ορθοπεδικός χορηγεί  αντιφλεγμονώδη φάρμακα για αυτόν ακριβώς το λόγο. Συστήνεται η ταυτόχρονη χρήση πάγου και νάρθηκα ώστε να αποφευχθεί η κούραση αλλά και να διαχειριστούν επαρκώς οι πιέσεις / δυνάμεις που ασκούνται στον αγκώνα.

Η επικονδυλίτιδα αγκώνα αντιμετωπίζεται με τη φυσικοθεραπεία μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Στο κέντρο Φυσικοθεραπείας του, ο κ. Κωνσταντίνος Ασημωτός εφαρμόζει μια πληθώρα τεχνικών μεταξύ των οποίων: Στο κέντρο φυσικοθεραπείας του κ. Κ. Ασημωτού επιστρατεύονται μια σειρά από θεραπείες μεταξύ των οποίων:

Έχει βρεθεί ότι οι μαλάξεις βοηθούν τις νέες ίνες κολλαγόνου που δημιουργούνται να είναι ελαστικές και δυνατές. Παράλληλα, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να δείξει στον ασθενή ένα ασκησιολόγιο με έμφαση στις διατάσεις προκειμένου να διατηρηθεί η κινητικότητα στον αγκώνα και να αποφευχθεί η δυσκαμψία. Όταν ο φυσικοθεραπευτής διαπιστώσει ότι ο πόνος έχει υποχωρήσει πλήρως, τότε η φυσικοθεραπεία αναλαμβάνει να ενδυναμώσει την περιοχή της φλεγμονής.

Κρίνεται σημαντικό στα πλαίσια της αποκατάστασης, ο ασθενής να εκπαιδευτεί σωστά στο πώς να αποφύγει να υποτροπιάσει ή / και να τραυματιστεί εκ νέου επιστρέφοντας στη δραστηριότητα που επιδείνωνε τα συμπτώματα. Όπως τονίζει ο Φυσικοθεραπευτής κ. Κ. Ασημωτός, η σωστή στάση σώματος, τα συχνά διαλείμματα και οι διατάσεις είναι η ενδεδειγμένη οδός προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην περίπτωση που η επικονδυλίτιδα αγκώνα εμφανιστεί σε αθλητή, η φυσικοθεραπεία επικεντρώνεται στην βελτίωση ή αλλαγή τεχνικής στο άθλημά. Τοιουτοτρόπως, αποφεύγονται υπερβολικές δυνάμεις και καταπόνηση στην περιοχή του αγκώνα.

Επικοινωνήστε με τον Φυσικοθεραπευτή Κωνσταντίνο Ασημωτό, προκειμένου να μάθετε περισσότερα για την επικονδυλίτιδα και να συζητήσετε για ένα πλήρες και εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Το σύγχρονο κέντρο Φυσικοθεραπείας του είναι πλήρως εξοπλισμένο και παρέχει στον ασθενή το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε στάδιο της θεραπείας.