Οι Συχνότεροι Αθλητικοί Τραυματισμοί

Οι Συχνότεροι Αθλητικοί Τραυματισμοί

Σύμφωνα με τον Φυσικοθεραπευτή κ. Κ. Ασημωτό, οι αθλητικοί τραυματισμοί συμβαίνουν διαρκώς και σε όλα τα αθλήματα. Όσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο αθλούμενος πώς να αποφύγει τους τραυματισμούς, άλλο τόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει και πώς να τους αντιμετωπίσει. Οι συχνότεροι αθλητικοί τραυματισμοί συμβαίνουν συνήθως όταν ένας αθλούμενος / παίκτης είναι είτε κουρασμένος, είτε εμπλακεί σε με μια απρόβλεπτη κατάσταση υψηλού αντίκτυπου, όπως μια πτώση. Σε κάθε περίπτωση η φυσικοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στην άμεση αποκατάσταση και επάνοδο του αθλητή.

Οι συχνότεροι αθλητικοί τραυματισμοί: Ποιοι είναι;

Στους συχνότερους αθλητικούς τραυματισμούς συγκαταλέγονται οι ακόλουθοι:

  • Θλάση: Εντοπίζεται σε μυ ή τένοντα έπειτα από υπερβολική διάταση ή χρήση ενός μυ. Σαν αποτέλεσμα εμφανίζεται πρήξιμο ή σχίσιμο (ρήξη) ενός αριθμού ινών του μυός, όπως στην περίπτωση της ρήξης τένοντα. Η θλάση ενδέχεται να είναι επώδυνη και να δυσκολεύει την κίνηση ή το περπάτημα.
  • Μώλωπες: Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που προκαλείται ύστερα από άμεσο κτύπημα στον μυϊκό ιστό.
  • Τενοντίτιδα: Η φλεγμονή τένοντα προκαλείται όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά κάποιος τένοντας. Μπορεί να είναι απόρροια κακού εξοπλισμού ή προετοιμασίας, όπως στην περίπτωση της επικονδυλίτιδας αγκώνα.
  • Εξάρθρωση: Επί της ουσίας, ένα ή περισσότερα οστά μετατοπίζονται από τη θέση τους, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ωμοπλάτης ή ενός δακτύλου. Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα τραυματισμού μιας άρθρωσης.
  • Διάστρεμμα: Πρόκειται για τον τραυματισμό ενός συνδέσμου και είναι αποτέλεσμα μιας απότομης υπερδιάτασης. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να πάθει διάστρεμμα στον αστράγαλο. Συνήθως είναι μια επώδυνη κατάσταση, η οποία δυσκολεύει κατά πολύ την κίνηση ή το περπάτημα.

Επιπλέον συχνοί τραυματισμοί περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: Ρήξη μηνίσκου, ρήξη πρόσθιου χιαστού, επικονδυλίτιδα αγκώνα, γόνατο του δρομέα, πόνο στον αυχένα, πόνο στον αυχένα, σύνδρομο υπέρχρησης, προστριβής, πρόσκρουσης  κ.α..

Πώς αποφεύγονται οι συχνότεροι αθλητικοί τραυματισμοί;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών είναι η σωστή προπόνηση, για οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, η επαρκής προπόνηση για έναν μαραθώνιο θα μειώσει δραματικά την πιθανότητα τραυματισμού.  Ή, εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής, όπως το CrossFit, ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά.

Θα πρέπει επίσης να γίνεται χρήση του κατάλληλου και σωστά τοποθετημένου εξοπλισμού για την επιλεγμένη δραστηριότητα. Οι ενήλικες θα πρέπει να αποφεύγουν την επανειλημμένη εκτέλεση της ίδιας δραστηριότητας και να εναλλάσσουν την αερόβια και μυϊκή άσκηση. Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική ενασχόληση με ένα άθλημα, συμμετέχοντας σε ποικίλες δραστηριότητες. Τέλος, παιδιά και ενήλικες θα πρέπει να ξεκουράζονται επαρκώς μεταξύ των προπονήσεων και να κάνουν διατάσεις ώστε να αποκαθίσταται η ελαστικότητα στους μύες.

Οι συχνότεροι αθλητικοί τραυματισμοί: Ανάρρωση και Φυσικοθεραπεία

Είναι γεγονός ότι με την εξέλιξη της Τεχνολογίας παρέχονται στην Φυσικοθεραπεία τρομερές δυνατότητες όσον αφορά την αποκατάσταση και ανάρρωση από κάποιο τραυματισμό. Στο κέντρο φυσικοθεραπείας του κ. Κ. Ασημωτού επιστρατεύονται μια σειρά από θεραπείες μεταξύ των οποίων:

Με τη χρήση λοιπόν των πλέον σύγχρονων μηχανημάτων, των κατάλληλων τεχνικών και φυσικά των κατάλληλων ασκήσεων, είναι δυνατόν να επιτευχθεί η άμεση και σωστή ανάρρωση του αθλητή. Παράλληλα, ο αθλητής προετοιμάζεται ώστε να επανέλθει δριμύτερος στις προπονήσεις ή τους αγώνες του.

Βεβαίως το πλάνο θεραπείας δεν είναι ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι απαραίτητο ο φυσικοθεραπευτής να λάβει υπόψη του τη φύση του εκάστοτε τραυματισμού, τις ανάγκες και δυνατότητες του αθλητή και το χρονοδιάγραμμά του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους συχνότερους αθλητικούς τραυματισμούς καθώς και για την αποκατάστασή τους, επικοινωνήστε με τον Φυσικοθεραπευτή κ. Κωνσταντίνο Ασημωτό. Η εμπειρία και εξειδίκευσή του τον καθιστούν αρμόδιο να σας συμβουλεύσει και να εφαρμόσει ένα εξατομικευμένο πλάνο αποθεραπείας.