CLINICAL PILATES
Η μέθοδος Clinical Pilates αποτελεί ένα είδος σωματικής άσκησης η οποία έχει θεραπευτικό χαρακτήρα και προσαρμόζεται στα μυοσκελετικά –κατά βάση- κωλύματα του εκάστοτε ασθενούς. Πρόκειται για μια εξελιγμένη μορφή της παραδοσιακής μεθόδου Pilates και βασίζεται πάνω στην εμβιομηχανική ανάλυση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.
Προϋποθέτει τη γνώση της εμβιομηχανικής και παθολογίας των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή της αποκλειστικά από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές.
Ποια η διαφορά ανάμεσα σε Pilates και Clinical Pilates;
Το Pilates είναι, όπως το όρισε ο ίδιος ο επινοητής του, η «τεχνική του ελέγχου του σώματος». Μέσω αυτής της τεχνικής γυμνάζονται όλες οι βασικές μυϊκές ομάδες. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η φυσική δύναμη, η ευλυγισία, η ισορροπία, η φυσική κατάσταση αλλά και η ψυχική υγεία του ατόμου. Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο κλασικό Pilates και το Clinical Pilates έγκειται στο επίπεδο μόρφωσης και διατριβής του φυσικοθεραπευτή. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται ο θεραπευτής να είναι σε θέση να διακρίνει και την κλινική εικόνα του ασκούμενου πέραν από την ευεξία και τη φυσική του κατάσταση.
Σε ποιους απευθύνεται το Clinical Pilates?
To Clinical Pilates απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Συνιστάται ακόμα και σε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλα προγράμματα άσκησης.
Αυτό είναι εφικτό διότι ο φυσικοθεραπευτής προσαρμόζει το πρόγραμμα ασκήσεων πάνω στις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες του θεραπευόμενου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι να έχει προηγηθεί πλήρης ανάλυση του ιστορικού και του προβλήματος που τυχόν αντιμετωπίζει ο εκάστοτε ασκούμενος. Για τον λόγο αυτό, για τη μέθοδο αυτή προτείνονται ολιγομελή τμήματα.
To Clinical Pilates προτείνεται κυρίως σε άτομα που πάσχουν από μυοσκελετικούς πόνους ή και τραυματισμούς. Ακόμη, συνιστάται σε άτομα που θέλουν να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη του σώματός τους, ισορροπία και μυϊκή δύναμη.
Ποιες παθήσεις βοηθάει το Clinical Pilates;
Ορισμένες από τις παθήσεις τις οποίες βοηθάει είναι οι εξής:
- Ισχιαλγία
- Οσφυαλγία
- Οστεοπόρωση
- Ρήξη μηνίσκου
- Προβλήματα επιγονατίδας
- Τενοντίτιδα
- Διάστρεμμα
- Κάκωση
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Σύνδρομο απιοειδούς
- Αυχενικοί πόνοι
- Κύφωση
- Σκολίωση
- Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου
- Πόνος στη μέση
Clinical Pilates – Οφέλη
Η μέθοδος Clinical Pilates συμβάλλει στη βελτίωση της ελαστικότητας, της σωστής στάσης του σώματος και της ισορροπίας. Επιπλέον, μέσω αυτής βελτιώνονται οι σταθεροποιητές μύες του κορμού καθώς επίσης και η αναπνευστική λειτουργία. Η άσκηση μέσω του Clinical Pilates βοηθάει ιδιαίτερα σε ψυχολογικής φύσεως περιστατικά όπως κατάθλιψη, άγχος, χρόνια κόπωση και αϋπνίες. Τέλος, προτιμάται συχνά από αθλητές για την πρόληψη τραυματισμών.
Clinical Pilates – Τι εξοπλισμός χρησιμοποιείται;
Τον εξοπλισμό για το Clinical Pilates έχει κατασκευάσει ο ίδιος ο δημιουργός της μεθόδου, Joseph Pilates. Αποτελείται από πέντε βασικά μηχανήματα:
- Reformer
Ή αλλιώς γνωστό ως “κρεβάτι” pilates λόγω της κατασκευής του. Οι τρόποι χρήσης του ποικίλλουν.
- Tower
Μοιάζει με μεταλλικό Π πάνω στο οποίο προσαρμόζονται διαφορετικής σκληρότητας ελατήρια, βάσει του επιπέδου του θεραπευόμενου.
- Cadillac
Μεγάλη μεταλλική κατασκευή όμοια με δίζυγο από την οποία κρέμεται το “Trapeze”, μια κούνια η οποία προσαρμόζεται πάνω σε ένα ψηλό κρεβάτι.
- Wunda Chair
Η “καρέκλα” pilates έχει στο κάτω μέρος της πετάλια τα οποία ενώνονται με την υπόλοιπη κατασκευή δημιουργώντας έτσι την κατάλληλη αντίσταση κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.
- Ladder-Barrel
Ο κύλινδρος pilates αποτελεί απαραίτητο μηχάνημα για το stretching, την ενδυνάμωση και την ευλυγισία.
Οι ασκήσεις εδάφους (Mat) αποτελούν επίσης κομμάτι της μεθόδου. Το πέρασμα από όλα τα μηχανήματα συνιστά ένα ολοκληρωμένο μάθημα και πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Asimotos Physio Center, ο εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής Κωνσταντίνος Ασημώτος και η ομάδα του προσαρμόζουν το Clinical Pilates στις δικές σας ανάγκες. Επικοινωνήστε με τον φυσικοθεραπευτή για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση και απαλλαχτείτε από κάθε είδους μυοσκελετικό πόνο.