Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού
Τι συνιστά ρήξη πρόσθιου χιαστού;
Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συναντάται ως επί το πλείστον στα πλαίσια αθλητικών δραστηριοτήτων (αθλητική κάκωση). Ο φυσικοθεραπευτής Κ. Ασημωτός σημειώνει πως ως σύνδεσμος ορίζεται η δυνατή δεσμίδα ινών συνδετικού ιστού που προσφύεται από οστό σε οστό.
Όσον αφορά την ανατομία του πρόσθιου χιαστού, συνδέει το πίσω μέρος του μηρού με το μηροπικό μέρος της κνήμης και βρίσκεται εντός της άρθρωσης του γονάτου. Πρόκειται περί ενός σημαντικού συνδέσμου καθώς είναι υπεύθυνος για την σταθερότητα του γονάτου. Επι της ουσίας σταθεροποιεί την κίνηση και αποτρέπει υπερβολικές κινήσεις όπως για παράδειγμα τη υπερβολική στροφή του γόνατος , το υπερβολικό τέντωμα του γόνατος και την πρόσθια μετατόπισης της κνήμης σε σχέση με το μηρό. Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνίσταται στην πραγματοποίηση των παραπάνω κινήσεων σε τέτοιο βαθμό που να ξεπερνά τις δυνάμεις του πρόσθιου χιαστού.
Πώς ταξινομείται η ρήξη πρόσθιου χιαστού;
Η ρήξη πρόσθιου χιαστού δύναται να ταξινομηθεί ακολούθως:
• Α’ βαθμού: Το γόνατο παρουσιάζει πλήρη δραστηριότητα, καθώς μόνο ένας μικρός αριθμός των ινών έχει υποστεί ρήξη.
• Β’ βαθμού: Παρατηρείται περιορισμός στη δραστηριότητα του γονάτου, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ινών του συνδέσμου έχει υποστεί ρήξη.
• Γ’ βαθμού: Παρατηρείται απώλεια της δραστηριότητας του γονάτου και αστάθεια, ως αποτέλεσμα ρήξης όλων των ινών του συνδέσμου. Ενδεχομένως να υποστούν ζημιά και άλλες δομές του γονάτου, όπως οι μηνίσκοι και οι πλάγιοι σύνδεσμοι. Αν συμβεί αυτό, το χειρουργείο είναι αναπόφευκτο.
Ρήξη πρόσθιου χιαστού : Αιτία και Συμπτώματα
Η ρήξη συμβαίνει σε περιπτώσεις δραστηριοτήτων οι οποίες φορτίζουν έντονα τον σύνδεσμο. Οι ξαφνικές κινήσεις και συχνά τα επαναλαμβανόμενα φορτία που ασκούνται στην άρθρωση, οδηγούν στη ρήξη του χιαστού. Όσον αφορά τις κινήσεις που θεωρούνται υπαίτιες για τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού, αυτές είναι:
- Στροφή του γόνατος (συνηθισμένος μηχανισμό κάκωσης)
- Υπερέκταση του γόνατος
- Πρόσθια μετατόπιση της κνήμης σε σχέση με τον μηρό
Σε οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες κινήσεις, ο σύνδεσμος λαμβάνει πολύ μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που αντέχει, με αποτέλεσμα τη ρήξη του.
Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό ήχο «κρακ» και αστάθεια του γονάτου. Ενώ, στις αμέσως επόμενες ώρες από την ρήξη, εμφανίζεται και οίδημα στην περιοχή (πρήξιμο). Ασφαλώς, όλα τα παραπάνω συνδυάζονται και με έντονο πόνο.
Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Διάγνωση
Η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση, θεωρούνται θεμελιώδεις διαδικασίες για την ορθή διάγνωση της ρήξης πρόσθιου χιαστού. Εφόσον κριθεί απαραίτητο ο ασθενής θα υποβληθεί και σε απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος ανα περίπτωση δύναται να περιλαμβάνει τη μαγνητική ή την αξονική τομογραφία. Τοιουτοτρόπως επιβεβαιώνεται η κάκωση και προσδιορίζεται ο βαθμός της βλάβης.
Πώς θεραπεύεται η ρήξη πρόσθιου χιαστού;
Ανάλογη του βαθμού κάκωσης είναι και η θεραπεία. Ο τρίτος βαθμός κάκωσης θεραπεύεται μόνο χειρουργικά, ωστόσο οι κακώσεις πρώτου και δευτέρου βαθμού, μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα σωστό και δυναμικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Η άμεση ένταξη σε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας είναι απολύτως ζωτική τόσο για την ανάρρωση του ασθενούς όσο και την αποφυγή επανατραυματισμού του. Ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει:
- Μαλάξεις για να αυξηθεί η ελαστικότητα
- Αρθρική κινητοποίηση του γόνατος ,
- Κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών ,
- θεραπευτική γυμναστική (πχ. Clinical Pilates)
- Ελαστική επίδεση
- Παγοθεραπεία ή θερμοθεραπεία
- Neurokinetic therapy
- Ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας των μυών (ελαστικότητα των τετρακέφαλων.
Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη στην αποκατάσταση ρήξης πρόσθιου χιαστού ανεξαρτήτως χειρουργείου ή όχι. Ωστόσο η αποτελεσματικότητά της είναι άμεσα εξαρτημένη από την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς. Στην περίπτωση δε ενός αθλητή, ακολουθείται ειδικό πρόγραμμα.
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την ρήξη πρόσθιου χιαστού και την αποκατάσταση μέσω φυσικοθεραπείας, επικοινωνήστε άμεσα με το κέντρο φυσικοθεραπείας του Κ. Ασημωτού. Με τη σωστή καθοδήγηση, ο ασθενής θα ενταχθεί σε καινοτόμα προγράμματα φυσικοθεραπείας, που στόχο έχουν την άμεση επάνοδο στην καθημερινότητα.