Ρήξη Μηνίσκου

Ρήξη Μηνίσκου

Τι είναι ο μηνίσκος και ποιος ο ρόλος του;

Όπως σημειώνει ο Φυσικοθεραπευτής κ. Κ. Ασημωτός, η ρήξη μηνίσκου είναι μια  συχνή κάκωση του γόνατος, η οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμη. Διευκρινίζει μάλιστα, πως ο μηνίσκος είναι μια ινοχόνδρινη σκληρή και ελαστική ανατομική δομή με ημισεληνοειδές σχήμα. Αποτελείται κυρίως από νερό και κολλαγόνο και διακρίνεται στον έσω και στον έξω μηνίσκο.

Ο ρόλος του είναι να απορροφά τα φορτία που αναπτύσσονται στην άρθρωση του γόνατος. Επιπροσθέτως, βελτιώνει την επαφή του μηριαίου οστού με την κνήμη και παράλληλα σταθεροποιεί και λιπαίνει το γόνατο, κάνοντας την κίνησή του πιο ομαλή. Εντοπίζεται ανάμεσα στην κνήμη και το μηριαίο οστό.

Πώς συντελείται η ρήξη μηνίσκου;

Ένα τραύμα είναι κατά κύριο λόγο η αιτία του να υποστεί κάποιος ρήξη μηνίσκου. Σε νέους και νέες συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια αθλητικώνδραστηριοτήτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται και στα πλαίσια άλλων, καθημερινών, δραστηριοτήτων. Επί της ουσίας, η ρήξη μηνίσκου επέρχεται όταν στροφικά και συμπιεστικά φορτία δρουν στον μηνίσκο, ξεπερνώντας την αντοχή του. Έτσι το λύγισμα και η ταυτόχρονη στροφή του γόνατος αποτελούν το μηχανισμό της ρήξης.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ενδεχόμενη προϋπάρχουσα εκφύλιση του μηνίσκου. Ως εκ τούτου, ηλικιωμένα άτομα με προϋπάρχουσες εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην περιοχή του μηνίσκου είναι πιθανό να υποστούν ρήξη αυτού. Σε αυτή την περίπτωση, η ρήξη μηνίσκου μπορεί να έλθει ακόμα και στα πλαίσια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως π.χ. κατά την είσοδο ή έξοδο από το αυτοκίνητο.

Ρήξη μηνίσκου: Συμπτώματα

Είναι πιθανό να ακούσει ο ασθενής ένα χαρακτηριστικό ήχο σπασίματος, τη στιγμή του τραυματισμού. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητα του, όμως σίγουρα και προοδευτικά θα πρηστεί το γόνατο και θα γίνει δύσκαμπτο. Μεταξύ των συμπτωμάτων αναφέρονται τα εξής:

  • Πόνος στην έσω ή έξω πλευρά του γόνατος (ανάλογα με τον μηνίσκο που έσπασε), ο οποίος επιδεινώνεται όταν λυγίζει το γόνατο
  • Οίδημα και δυσκαμψία
  • Μάγκωμα ή εμπλοκή του γόνατος
  • Αίσθημα αστάθειας.

Η διάγνωση γίνεται από ορθοπεδικό, ο οποίος εξετάζει τόσο την κλινική εικόνα του ασθενή όσο και τα συμπτώματά του. Η μαγνητική τομογραφία είναι αυτή που επιβεβαιώνει τη ρήξη μηνίσκου.

Ρήξη μηνίσκου και Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπείαείναι σε θέση να αποκαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων ρήξης μηνίσκου. Αυτό, χάρη στο κατάλληλο πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζεται με τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται ο πόνος και το οίδημα εντελώς ανώδυνα και φυσικά και να επανέρχεται η κίνηση και η σταθερότητα στο γόνατο.

Οι βαριές περιπτώσεις που δεν ανταποκρίθηκαν στη συντηρητική θεραπεία διάρκειας 2-3 μηνών αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Παρόλα αυτά, ακόμα και μετά τη χειρουργική επέμβαση η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη καθώς συμβάλλει στην υποχώρηση του οιδήματος. Παράλληλα, ενδυναμώνει και βελτιώνει την κινητικότητα των μυών του γονάτου και επανεκπαιδεύει τον ασθενή στο περπάτημα. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η αμεσότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα της φυσικοθεραπείας εξαρτώνται εν πολλοίς από την ηλικία του ατόμου και την φυσική του κατάσταση. Αν πρόκειται για αθλητή, η αποκατάσταση γίνεται με ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του αθλήματος.

Στο κέντρο φυσικοθεραπείας του κ. Κ. Ασημωτού επιστρατεύονται μια σειρά από θεραπείες μεταξύ των οποίων:

Επικοινωνήστε με τον Φυσικοθεραπευτή Κωνσταντίνο Ασημωτό, προκειμένου να σχεδιάσει ένα πλήρες και εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης της ρήξης μηνίσκου και να συζητήσετε περισσότερα για αυτό. Το σύγχρονο κέντρο Φυσικοθεραπείας του είναι πλήρως εξοπλισμένο και παρέχει στον ασθενή το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε στάδιο της θεραπείας.

Ο μηνίσκος συμβάλλει στην απορρόφηση των φορτίων που μπορεί να αναπτυχθούν στην άρθρωση του γόνατος. Έχει την τάση να διευκολύνει την επαφή μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης, καθώς βοηθάει και στην σταθεροποίηση της άρθρωσης ώστε η κίνησή του να γίνεται πιο ομαλά.

Η ρήξη μηνίσκου, κατά κύριο λόγο, προκαλείται κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας. Μπορεί να προκληθεί από κάποιο λύγισμα ή βαθύ κάθισμα με ταυτόχρονη στροφή. Επίσης, σε μεγαλύτερες ηλικίες οφείλεται και σε προϋπάρχουσα εκφύλιση του μηνίσκου.

Όταν ο ασθενής έχει υποστεί ρήξη μηνίσκου εμφανίζει τα εξής συμπτώματα:

  • Αίσθημα αστάθειας
  • Την στιγμή του τραυματισμού, ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος σπασίματος
  • Δυσκαμψία
  • Έντονος πόνος στην εσωτερική ή εξωτερική πλευρά του γόνατος
  • Μάγκωμα της άρθρωσης

 

Η διάγνωση περιλαμβάνει την κλινική εξέταση του ασθενούς από τον Ορθοπαιδικό. Για την επιβεβαίωση της ρήξης πρέπει να πραγματοποιηθεί και μια μαγνητική τομογραφία.

 

Ο Ορθοπαιδικός θα συνιστήσει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή. Είτε προτείνει τη συντηρητική θεραπεία, είτε την χειρουργική αντιμετώπιση, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ρήξης παίζει η φυσικοθεραπεία. Ο φυσικοθεραπευτής θα κρίνει ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

  • BFR
  • TRX
  • Clinical Pilates
  • Νευροκινητική θεραπεία
  • Διαμαγνητική αντλία