Τενοντίτιδα Ώμου
Τι είναι η τενοντίτιδα ώμου;
Η τενοντίτιδα ώμου (ή αλλιώς τενοντοπάθεια) είναι μία πάθηση που γεννά η φλεγμονή ή η κάκωση του στροφικού πετάλου ή του δικέφαλου τένοντα. Όσον αφορά τη σημασία των τενόντων του ώμου, ο Φυσικοθεραπευτής κ. Κ. Ασημωτός διευκρινίζει ότι είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση της κίνησης του άνω άκρου. Επιπλέον, είναι υπεύθυνοι καθώς και για τη δυναμικότητα και την λειτουργικότητα του χεριού.
Τενοντίτιδα ώμου – Αιτίες
Πολλοί παράγοντες συντελούν στην εμφάνιση της τενοντίτιδας ώμου και διαφοροποιούνται ανά περίπτωση και ανά ασθενή. Η κακή στάση του σώματος, όταν δηλαδή οι ώμοι πέφτουν μπροστά, είναι σαφώς ένα παράγοντας που ευνοεί την εμφάνιση της πάθησης. Οι τραυματισμοί της περιοχής θεωρούνται και αυτοί με τη σειρά τους υπαίτιοι εμφάνισης της τενοντίτιδας ώμου. Επίσης ρόλο στην εμφάνιση της τενοντίτιδας ώμου παίζει και η ανατομία της περιοχής. Όταν η κλίση του ακρωμίου αφήνει ένα πολύ στενό υπακρωμιακό χώρο, η τενοντίτιδα θεωρείται πιθανό να εμφανιστεί. Τέλος, η χρόνια κόπωση που δημιουργείται από απαιτητικές και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες της εργασίας (το χέρι κινείται για ώρα πάνω από το επίπεδο του ώμου), δύνανται να προκαλέσουν τενοντίτιδα.
Τενοντίτιδα ώμου – Συμπτώματα
Η τενοντίτιδα ώμου χαρακτηρίζεται από τον πόνο που επιφέρει, αλλά και τον περιορισμό της κίνησης. Σύμφωνα με τον Φυσικοθεραπευτή κ. Κ. Ασημωτό, τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:
· Πόνο και αίσθημα καύσου (κάψιμο). Ο ασθενής αισθάνεται πόνο στον ώμο και μάλιστα πολλές φορές δύνανται να αντανακλάται στην ωμοπλάτη, στον αυχένα ή στο βραχίονα.
· Δυσκολία κατάκλισης. Παρουσιάζεται δυσκολία στον ύπνο, καθώς ο ασθενής αισθάνεται ενοχλήσεις όταν πιέζεται ο εν λόγω ώμος.
· Περιορισμένη κινητικότητα. Το εύρος κινήσεων περιορίζεται σημαντικά και συχνά ο ασθενής δυσκολεύεται να σηκώσει ψηλά το χέρι του ή να φτάσει την πλάτη του.
Συνίσταται όμως προσοχή στη διάγνωση, καθώς μερικά από τα συμπτώματα είναι κοινά με άλλες παθήσεις.
Τενοντίτιδα ώμου: Πώς γίνεται η διάγνωση;
Πρώτο μέλημα είναι να βρεθεί η αιτία του πόνου. Για αυτόν τον λόγο οι απεικονιστικές εξετάσειςαποτελούν ισχυρό όπλο στη διάγνωση της πάθησης. Μέσω του ακτινολογικού ελέγχου θα εκτιμηθεί η ανατομία των οστών του ώμου και διαπιστώνεται εάν και κατά πόσο υπάρχουν άλατα ασβεστίου στους τένοντες. Τέλος, η μαγνητική τομογραφία δύναται να δείξει τον βαθμό της τενοντίτιδας και ενδεχόμενη ρήξη των τενόντων, η οποία επηρεάζει και τη βαρύτητα της πάθησης.
Τενοντίτιδα ώμου: Ποια η συμβολή της φυσικοθεραπείας;
Ο φυσιοθεραπευτής θα πραγματοποιήσει μια αρχική αξιολόγηση, ερωτώντας σχετικά με τα συμπτώματα και το επίπεδο του πόνου που αισθάνεται ο ασθενής. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα, προκειμένου να αξιολογήσει το εκάστοτε περιστατικό:
- Δοκιμές εύρους κίνησης
- Αξιολογήσεις στάσης σώματος
- Δοκιμές δύναμης
- Μυϊκές ανισορροπίες
Μπορεί επίσης να ρωτήσει σχετικά με τις καθημερινές συνήθειες, τα χόμπι και τα εργασιακά καθήκοντα του ασθενούς.
Ένα πλάνο θεραπείας αρχικά περιλαμβάνει τη διαχείριση πόνου. Ο πάγος, η υγρή θερμότητα και το μασάζ χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διαχείριση του πόνου, αλλά μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν θεραπευτικές μέθοδοι αναλόγως το περιστατικό. Προτείνονται αλλαγές στη στάση του σώματος, τη θέση εργασίας και ύπνου κ.α.. Μέσω αυτής της εκπαίδευσης αποφεύγονται κινήσεις και επώδυνες δραστηριότητες. Σειρά έχουν οι μαλάξεις. Μασάζ στους μαλακούς ιστούς, διατάσεις ώμων και απαλή κίνηση της άρθρωσης μπορεί να εφαρμοστούν για να βοηθήσουν τον ώμο να κινηθεί ξανά σωστά. Σημαντικό ρόλο παίζει και η φυσική κατάσταση για αυτό και Φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει ασκήσεις εύρους κίνησης και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ο φυσικοθεραπευτής θα διδάξει διατάσεις και ασκήσεις που βελτιώνουν την κινητικότητα και το εύρος κίνησης του ώμου. Παράλληλα, ασκήσεις ενδυνάμωσης χρησιμοποιώντας βάρη, ζώνες και άλλο εξοπλισμό προτείνονται για τους εξασθενημένους μύες. Στο κέντρο φυσικοθεραπείας του κ. Κ. Ασημωτού εφαρμόζονται με επιτυχία οι παρακάτω τεχνικές θεραπείας, ικανές να αντιμετωπίσουν πολλά και διαφορετικά περιστατικά.
Αν ωστόσο τα συμπτώματα επιμείνουν για περισσότερο από 4 με 6 μήνες συντηρητικής αγωγής, τότε ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση.
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τενοντίτιδα ώμου, επικοινωνήστε με τον Φυσικοθεραπευτή Κ. Ασημωτό και κλείστε άμεσα ένα ραντεβού. Διαθέτει μεγάλη εξοικείωση με σε ανάλογα περιστατικά, γεγονός που συντελεί στην επιτυχή εύρεση ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας. Στο πλήρως εξοπλισμένο κέντρο φυσικοθεραπείας του, παρέχονται όλες οι απαραίτητες τεχνικές αποκατάστασης.
Ποιοι παράγοντες συμβάλουν στην εμφάνιση τενοντίτιδας στον ώμο;
Η συχνότερη αιτία της τενοντίτιδας είναι η χρόνια καταπόνηση της άρθρωσης μέσω των επαναλαμβανόμενων και απαιτητικών κινήσεων. Άλλοι παράγοντες πρόκλησης είναι οι εξής:
- Κακή στάση σώματος
- Τραυματισμοί στην άρθρωση
- Ανατομικές ανωμαλίες
Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που παρατηρούνται;
Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας είναι τα εξής:
- Περιορισμός της κίνησης
- Έντονος πόνος και αίσθημα καύσου
- Δυσκολία κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς, οι ενοχλήσεις αυξάνονται
Ποιες εξετάσεις πρέπει να ληφθούν για την επιβεβαίωση της τενοντίτιδας;
Εκτός από την κλινική εξέταση, απαιτείται και η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων ώστε να επιβεβαιωθεί η πάθηση π.χ. μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία.
Με ποιον τρόπο συμβάλει η φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας;
Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας. Το εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπειών θα περιλαμβάνει ασκήσεις που θα βοηθήσουν τον ασθενή στη διαχείριση του πόνου και στην αλλαγή στάσης σώματος. Επίσης, μέσω μαλάξεων και διατάσεων επιτυγχάνεται η σταδιακή επάνοδος των κινήσεων του ώμου και της λειτουργικότητάς του. Τέλος, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας.