Θλάση γάμπας

Τι είναι η θλάση γάμπας;

Ως θλάση ορίζεται η ρήξη των μυϊκών ινών από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μύ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (πχ. λάκτισμα). Η θλάση γάμπας (θλάση γαστροκνήμιου) συμβαίνει όταν συσπάται απότομα ο μυς ενώ πιο πριν βρισκόταν σε κατάσταση διάστασης. Πρόκειται για ένα τραυματισμό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, με μεγαλύτερη συχνότητα σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις και ο στίβος. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αθλητής πραγματοποιεί πολλές επιταχύνσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

Θλάση γάμπας: Πως διακρίνεται;

Η θλάση γάμπας σύμφωνα με τον εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή Κ. Ασημωτό δύνανται να χωριστεί σε 3 κατηγορίες.

  • Πρώτου βαθμού: Στη θλάση πρώτου βαθμού συναντάται ρήξη σε ένα μικρό αριθμό ινών και ο ασθενής αισθάνεται πόνο κατά τη σύσπαση του μυός, ωστόσο δεν περιορίζεται η λειτουργικότητά του.
  • Δευτέρου Βαθμού: Υπάρχει ρήξη σε σημαντικό αριθμό των ινών και περιορίζεται κάπως η λειτουργικότητα του μυός. Για μπορέσει να ανακτήσει το άτομο τη λειτουργικότητά του απαιτείται επαγγελματική φροντίδα.
  • Τρίτου Βαθμού: Σε αυτό το στάδιο εντοπίζεται ρήξη όλων των μυϊκών ινών του γαστροκνημίου, με αποτέλεσμα να διακόπτεται πλήρως η λειτουργία του. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης είναι απαραίτητο για να επανέλθει πλήρως το άτομο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Θλάση γάμπας: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Από πλευράς ασθενούς ο τραυματισμός γίνεται αμέσως αντιληπτός. Αυτό που θα αισθανθεί είναι ένα αίσθημα σκισίματος, το οποίο ανάλογα τον βαθμό του θα καθορίσει το αν και κατά πόσο θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του. Το αίσθημα σκισίματος συνοδεύεται και από πόνο.

Ο πόνος γίνεται αντιληπτός στο περπάτημα, στο ανέβασμα της σκάλας και γενικά σε δραστηριότητες στις οποίες φορτίζεται ο γαστροκνήμιος μυς. Επιπλέον, στην περιοχή συναντάται οίδημα, μελανιά και σκλήρυνση του μυός.

Πως διαγιγνώσκεται η θλάση γάμπας;

Ο Ιατρός λαμβάνει πρώτα το ιστορικό του τραυματισμού, το οποίο σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση οδηγεί. Στη συνέχεια, τα κλινικά τεστ αποδίδουν τον ακριβή βαθμό της ρήξης, ενώ η μαγνητική τομογραφία και ο διαγνωστικός υπέρηχος θα πιστοποιήσουν το γεγονός και τον βαθμό της ρήξης.

Ποια η συμβολή της Φυσικοθεραπείας στη θλάση γάμπας;

Η Φυσικοθεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ολοκληρωμένη θεραπεία και αποκατάσταση της θλάσης γάμπας. Ένας εξειδικευμένος φυσιοθεραπευτής χρησιμοποιεί μια πολύπλευρη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του τραυματισμού και την ενίσχυση της ανάρρωσης.

Αρχικά, οι ενέργειες μπορεί να εστιάσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής μέσω μιας συντηρητικής αγωγής τρόπων όπως η παγοθεραπεία, ο υπέρηχος ή η ηλεκτρική διέγερση. Τεχνικές όπως το μασάζ και οι απαλές διατάσεις βοηθούν στην ανακούφιση του μυϊκού σφίξιμο και προάγουν την ευλυγισία.

Καθώς η επούλωση προχωρεί, ο φυσιοθεραπευτής σχεδιάζει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα άσκησης για την ενίσχυση των μυών της γάμπας και τη βελτίωση της συνολικής σταθερότητας των ποδιών. Οι ασκήσεις, που δίνουν έμφαση στην ελεγχόμενη επιμήκυνση των μυών, πραγματοποιούνται συνήθως για την ανάκτηση της δύναμης και της αντοχής. Οι ασκήσεις ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας ενισχύουν περαιτέρω τον συντονισμό και αποτρέπουν τον εκ νέου τραυματισμό.

Είναι σημαντικό ότι ο φυσιοθεραπευτής καθοδηγεί το άτομο σε πρωτόκολλα σταδιακής επιστροφής στη δραστηριότητα, διασφαλίζοντας μια ασφαλή μετάβαση στις κανονικές σωματικές απαιτήσεις. Αυτή η ολιστική προσέγγιση αντιμετωπίζει όχι μόνο τα άμεσα συμπτώματα αλλά στοχεύει επίσης στην πρόληψη μελλοντικών περιστατικών διορθώνοντας εμβιομηχανικά προβλήματα και προάγοντας τη βέλτιστη μυϊκή λειτουργία. Η τακτική παρακολούθηση και οι προσαρμογές στο σχέδιο αποκατάστασης συμβάλλουν σε μια ενδελεχή και βιώσιμη αποκατάσταση από το στέλεχος των μόσχων υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία φυσιοθεραπείας.

Να σημειωθεί ότι στο κέντρο φυσικοθεραπείας του κ. Κ. Ασημωτού επιστρατεύονται μια σειρά από θεραπείες που στόχο έχουν την αποκατάσταση διαφόρων παθήσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες:

Επικοινωνήστε με τον Φυσικοθεραπευτή κ. Κ. Ασημωτό, προκειμένου να λάβετε άμεσα ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για τη θλάση γάμπας. Το σύγχρονο κέντρο Φυσικοθεραπείας του είναι πλήρως εξοπλισμένο και παρέχει στον ασθενή το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε στάδιο της θεραπείας, που στόχο έχει την βελτίωση της ποιότητας ζωής του και την άμεση επάνοδο στην καθημερινότητα.

O γαστροκνήμιος μυς σχηματίζεται από δέσμες μυϊκών ινών, αυτοί οι μύες είναι ζωτικής σημασίας για την κίνηση και τη σταθερότητα του αστραγάλου. Επιτρέπει δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το τρέξιμο, με το γαστροκνήμιο να συμβάλλει σε εκρηκτικές κινήσεις όπως το άλμα.

Στη απότομη σύσπαση του μυός και στην απότομη αλλαγή ταχύτητας.

Ναι.

Οι θλάσεις πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και τρίτου πρέπει να διαχειριστούν από Φυσικοθεραπευτή ώστε να εξασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί όπως πρέπει όλο το πρωτόκολλο αποθεραπείας, το οποίο έχει συγκεκριμένο ασκησιολόγιο. Μόνο έτσι η  επάνοδος θα είναι άμεση και σωστή.

  • Πόνο
  • Οίδημα
  • Μελανιά
  • Ευαισθησία στο δικέφαλο γαστροκνήμιο μυ.