Πόνος Στον Αυχένα

Πόνος Στον Αυχένα

Ο πόνος στον αυχένα αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα που αποτελεί λόγο επίσκεψης μεγάλου αριθμού ασθενών σε έναν εξιδεικευμένο φυσικοθεραπευτή. Κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίζεται και ποιες θεραπευτικές μέθοδοι ακολουθούνται για την καταπολέμησή του; Για να κατανοήσουμε τα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει αρχικά να εξετάσουμε την ανατομία του αυχένα.

Ο αυχένας αποτελείται από σπονδύλους που εκτείνονται από το κρανίο μέχρι το άνω μέρος του κορμού. Οι αυχενικοί δίσκοι απορροφούν τους κραδασμούς μεταξύ των οστών. Τα οστά, οι σύνδεσμοι και οι μύες του αυχένα υποστηρίζουν το κεφάλι και επιτρέπουν την περιστροφή, την κάμψη, την έκταση και την πλάγια κάμψη. Οποιεσδήποτε ανωμαλίες, φλεγμονή ή τραυματισμός μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα ή δυσκαμψία.

Τις περισσότερες φορές, ο πόνος στον αυχένα δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση και μπορεί να ανακουφιστεί μέσα σε λίγες μέρες. Βέβαια, υπό ορισμένες συνθήκες η αυχεναλγία μπορεί να υποδηλώνει σοβαρό τραυματισμό και απαιτεί συστηματικό κύκλο φυσιοθεραπειών για την καταπολέμηση της.

Εάν παρουσιάζετε πόνο στον αυχένα που συνεχίζεται για περισσότερο από μία εβδομάδα, είναι οξύς ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, απευθυνθείτε αμέσως σε έναν αρτίως καταρτισμένο φυσικοθεραπευτή.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες εμφάνισης πόνου στον αυχένα;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορούν να συμβάλουν στον πόνο στον αυχένα, αυτές περιλαμβάνουν:

  • Μυϊκές καταπονήσεις. Η πιο κοινή αιτία πόνου στον αυχένα. Οι καταπονήσεις του αυχένα προκαλούνται από υπερβολική χρήση των μυών του λαιμού, όπως η πολύωρη στάση σε γραφείο σε λάθος θέση.
  • Αδυναμία.
  • Φθαρμένες αρθρώσεις. Καθώς γερνάμε, οι αρθρώσεις μας στον λαιμό φθείρονται. Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί φθορά του χόνδρου μεταξύ των σπονδύλων. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει το εύρος κίνησης και να προκαλέσει πόνο.
  • Συμπίεση νεύρου. Οι δισκοκήλες στους σπονδύλους του λαιμού μπορεί να πιέσουν τα νεύρα που διακλαδίζονται στο σημείο.
  • Τραυματισμοί. Οι κινητικές συγκρούσεις και οι αθλητικοί τραυματισμοί μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε τραυματισμό στον αυχένα, ο οποίος συμβαίνει όταν το κεφάλι τινάζεται προς τα πίσω και μετά προς τα εμπρός, καταπονώντας τους μαλακούς ιστούς του λαιμού.
  • Ασθένειες. Ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μηνιγγίτιδα ή ο καρκίνος, μπορεί να προκαλέσουν επίσης πόνο στον αυχένα.

Πώς οι παράγοντες του τρόπου ζωής προκαλούν πόνο στον αυχένα;

Για γίνει κατανοητό τι πυροδότησε τον πόνο στον αυχένα, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξετάσουμε ορισμένους παράγοντες που εφόσον εκτελούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να δημιουργήσουν πόνο στον αυχένα.

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής περιλαμβάνουν:

  • Κακή ποιότητα και ποσότητα ύπνου,
  • Χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας,
  • Άγχος
  • Κακή στάση εργασίας με μειωμένη κινητικότητα.
  • Συνεχές τράνταγμα του σημείου λόγω ενασχόλησης με κάποιο άθλημα.

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν όλοι να δημιουργήσουν την ευαισθησία και να κάνουν πιο πιθανό να εμφανιστεί πόνος στον αυχένα.

Παίζει ρόλο η στάση του σώματος στον πόνο στον αυχένα;

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η στάση του σώματος παίζει πολύ μικρότερο ρόλο στα προβλήματα του αυχένα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Δεν φαίνεται να είναι κακή στάση που σχετίζεται με τον πόνο (αν και αυτές παραμένουν ισχυρές κοινωνικές πεποιθήσεις).

Αυτό που φαίνεται να συμβάλλει στον πόνο στον αυχένα είναι η πιο καθιστική ζωή, όπου κρατείται το σώμα σε σταθερές θέσεις για παρατεταμένες χρονικές περιόδους π.χ. σε ένα γραφείο ή βλέποντας τηλεόραση στον καναπέ.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πόνος στον αυχένα;

Εάν θέλετε να επιταχύνετε την ανάρρωση από τον πόνο στον αυχένα, τότε επισκεφτείτε έναν εξιδεικευμένο φυσιοθεραπευτή που μπορεί να σας καθησυχάσει με μια διάγνωση, να σας συμβουλεύσει και να σας εκπαιδεύσει σχετικά με μερικές απλές ασκήσεις που πρέπει να κάνετε. Θα σας δοθούν επίσης ορισμένες στρατηγικές για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση του πόνου στον αυχένα.

Ο χειρισμός των αρθρώσεων και η κινητοποίηση ή τέντωμα των αρθρώσεων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο ενώ αναρρώνετε.

Τα σημαντικά σημεία για την αποκατάσταση είναι:

  • Ο ασθενής να παραμένει όσο ενεργός το επιτρέπει ο πόνος.
  • Η λήψη απλών παυσίπονων εάν χρειάζεται.
  • Η συμβουλευτική από έναν εξιδεικευμένο φυσιοθεραπευτή.

Εάν τα απλά παυσίπονα και το πρόγραμμα ασκήσεων δεν βοηθούν, τότε μπορεί να συνιστώνται άλλες θεραπείες.

Γενικότερα η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο χρήσιμη θεραπεία για τον συνεχιζόμενο πόνο στον αυχένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν φαίνεται να έχει σημασία τι είδους άσκηση κάνετε, αρκεί να παραμείνετε ενεργοί. Επιλέξτε λοιπόν κάτι που σας αρέσει να κάνετε και συνεχίστε σε αυτό! Εάν ο πόνος στον αυχένα σας δεν βελτιώνεται, επιστρέφει συνεχώς ή σας εμποδίζει να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν παρόλο που παραμένετε δραστήριοι, τότε μπορεί να είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν φυσικοθεραπευτή για να κάνετε πιο συγκεκριμένες ασκήσεις για τον αυχένα και/ή το πάνω μέρος του σώματός σας.

O φυσικοθεραπευτής Κωνσταντίνος Ασημωτός εφαρμόζει στο σύγχρονο κέντρο φυσικοθεραπείας του Asimotos Physio Center τη μέθοδο της Neurokinetic Therapy η οποία καταπολεμά συστηματικά την αυχεναλγία μέσω της αποκατάστασης του κινητικού μοτίβου του σώματος του ασθενή.