Περιοστίτιδα Κνήμης

Τι είναι η περιοστίτιδα κνήμης;

Πρόκειται για έναν από τους πιο συχνούς τραυματισμούς που εμφανίζεται συνήθως σε δρομείς και στρατιωτικούς. Επί της ουσίας η επιφάνεια της μιας ή και των δύο κνημών πονάει στο τρέξιμο ή αμέσως μετά και παράλληλα συνοδεύεται από τοπική ευαισθησία, πόνο κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης του πρόσθιου έσω μέρους της κνήμης και ήπιο πρήξιμο.

Όπως αναφέρει ο εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής κ. Κ. Ασημωτός η περιοστίτιδα κνήμης αποτελεί το 15% των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και το 60% παθήσεων των κάτω άκρων. Είναι το αποτέλεσμα υπέρχρησης και εμφανίζεται μετά από έντονες δραστηριότητες.

Που οφείλεται η περιοστίτιδα κνήμης;

Η κύρια αιτία της περιοστίτιδας κνήμης δεν έχει αποδειχθεί, ωστόσο έχουν επισημανθεί ορισμένοι παράγοντες κινδύνου. Αυτοί συνοψίζονται ως εξής:

 • Η αυξημένη ποδική καμάρα κοιλοποδία): Πρόκειται για το τόξο στο έσω χείλος του πέλματος και ουσιαστικά βρίσκεται στον αντίποδα της πλατυποδίας, στην οποία η ποδική καμάρα απουσιάζει τελείως ή είναι αποπλατυσμένη.
 • Το φύλο: H περιοστίτιδα κνήμης πλήττει περισσότερο συχνά τις γυναίκες λόγω διατροφικών, ορμονικών και βιοχημικών διαταραχών.
 • Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος: Ο υπέρβαρος άνθρωπος προκαλεί μεγάλες φορτίσεις στα γόνατα και τις κνήμες των ποδιών του. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση περιοστίτιδας.
 • Οι ανατομικοί παράγοντες του άκρου πόδα (ανισοσκελίες): Η ενδεχόμενη ανισοσκελία του ποδιού (τα δυο σκέλη διαφέρουν σε μήκος) επιβαρύνει έναν άνθρωπο που αθλείται ή που η καθημερινότητά του περιλαμβάνει πολύωρη ορθοστασία.
 • Η έλλειψη βιταμίνης D: Χωρίς το επαρκές ασβέστιο που παρέχει η βιταμίνη στα οστά, αυτά γίνονται πιο εύθραυστα και ως εκ τούτου το άτομο ενδέχεται να αποκτήσει περιοστίτιδα και να υποστεί κάταγμα κοπώσεως σε πιο προχωρημένο στάδιο.
 • Η κακή ποιότητα υποδημάτων: Η κακή ποιότητα υποδημάτων επιβαρύνουν το πόδι ειδικά στην περίπτωση άθλησης ή εργασίας που απαιτεί πολύωρη ορθοστασία.

Περιοστίτιδα Κνήμης: Ποια είναι συμπτώματά της;

Στα βασικότερα συμπτώματα της περιοστίτιδας κνήμης συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

 • Πόνος ή ευαισθησία κατά μήκος του εσωτερικού ή του μπροστινού μέρους της κνήμης (καλάμι)
 • Πόνος που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, ειδικά σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τρέξιμο ή άλματα
 • Οίδημα στην περιοχή που πονάει
 • Αίσθημα σφιξίματος ή δυσφορίας στο μυ της γάμπας
 • Μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια.

Περιοστίτιδα κνήμης: Ποιος ο ρόλος της φυσικοθεραπείας;

Ένας έμπειρος φυσικοθεραπευτής είναι σε θέση να εντοπίσει τους παράγοντες κινδύνου και να δείξει στον ασθενή πως να τους αντιμετωπίσει. Για τον λόγο αυτό θα αναπτυχθεί ένα εξατομικευμένο σχέδιο φυσικοθεραπείας, ώστε το σώμα να ανακάμψει και να αποτρέψει τον επανατραυματισμό.

Για να διαχειριστεί ο πόνος, ο Φυσικοθεραπευτής ενδέχεται να προτείνει τα εξής:

 • Ξεκούραση από την επιβαρυντική δραστηριότητα ή την άσκηση
 • Παγοθεραπεία στην περιοχή για 5 έως 10 λεπτά, 1 έως 3 φορές την ημέρα
 • Ειδικό ασκησιολόγιο για να τεντωθούν απαλά οι μύες γύρω από την κνήμη
 • Μαλάξεις στον τραυματισμένο ιστό

Για να ενισχυθεί ο αδύναμος μυς, ο Φυσιοθεραπευτής θα δείξει στον ασθενή:

 • Ασκήσεις που αυξάνουν τη δύναμη της περιστροφής του ισχίου, της απαγωγής του ισχίου (σηκώνοντας το πόδι μακριά από το άλλο πόδι) και της επέκτασης ισχίου (σηκώνοντας το πόδι πίσω από το σώμα) για μείωση του στρες στο κάτω πόδι
 • Ασκήσεις που αυξάνουν τη μυϊκή ισχύ της καμάρας και της κνήμης για να μειώσουν τον υπερπρηνισμό (επιπέδωση) της καμάρας του ποδιού.

Η θεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διατάσεις των μυών της γάμπας και του ποδιού και ασκήσεις με ένα πόδι, συμπεριλαμβανομένων των squats ή του σηκώματος της φτέρνας. Επιπλέον, τροποποιημένες τεχνικές απογείωσης και προσγείωσης για αθλητές άλματος και τροποποιημένο έλεγχο των ποδιών κατά το περπάτημα και το τρέξιμο. Τέλος, ο Φυσικοθεραπευτής μπορεί να προτείνει ανατομικά υποδήματα που παρέχουν καλύτερη υποστήριξη κατά το περπάτημα ή την άσκηση και ορθωτικά πέλματα που υποστηρίζουν την καμάρα του ποδιού.

Οι φυσιοθεραπευτές βοηθούν τους αθλητές περιοστίτιδα κνήμης να αλλάξουν τα προγράμματα προπόνησής τους, για να επιστρέψουν με ασφάλεια στον αθλητισμό και προσφέρουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη μείωση της πιθανότητας επανατραυματισμού.

Στο πρότυπο κέντρο φυσικοθεραπείας του κ. Ασημωτού γίνεται χρήση μιας σειράς μεθόδων θεραπείας μεταξύ των οποίων οι ακόλουθες

Επικοινωνήστε με τον Φυσικοθεραπευτή κ. Κ. Ασημωτό και κλείστε άμεσα ένα ραντεβού. Η περιοστίτιδα κνήμης υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ο εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής κ. Ασημωτός, μπορεί να σας βοηθήσει να επανέλθετε στην καθημερινότητά σας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.