Αποκατάσταση Μηνίσκου

Τι είναι ο μηνίσκος και ποια η χρησιμότητά του;

Όπως σημειώνει ο Φυσικοθεραπευτής κ. Κ. Ασημωτός, ο μηνίσκος είναι μια ινοχόνδρινη σκληρή και ελαστική ανατομική δομή με ημισεληνοειδές σχήμα. Όσον αφορά τη σύστασή του, αποτελείται από νερό και κολλαγόνο. Ο μηνίσκος διακρίνεται στον έσω και στον έξω μηνίσκο. Μάλιστα, η αποκατάσταση μηνίσκου, αποτελεί μια συχνή αιτία έναρξης ενός κύκλου φυσικοθεραπείας.

Η χρησιμότητα του μηνίσκου έγκειται στο γεγονός ότι απορροφά τα φορτία που αναπτύσσονται στην άρθρωση του γόνατος. Παράλληλα, είναι υπεύθυνος για τη βελτίωση της επαφής του μηριαίου οστού με την κνήμη και σταθεροποιεί και λιπαίνει το γόνατο, κάνοντας την κίνησή του πιο ομαλή. Εντοπίζεται ανάμεσα στην κνήμη και το μηριαίο οστό.

Αποκατάσταση Μηνίσκου: Που οφείλεται η ρήξη του;

Η ρήξη μηνίσκου είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα τραυματισμού στα πλαίσια αθλητικώνή / και καθημερινών, δραστηριοτήτων. Η ρήξη μηνίσκου συντελείται όταν στροφικά και συμπιεστικά φορτία επιδρούν στον μηνίσκο, ξεπερνώντας την αντοχή του. Συνεπώς, το λύγισμα και η ταυτόχρονη στροφή του γόνατος δημιουργούν το μηχανισμό της ρήξης.

Τυχόν προϋπάρχουσα εκφύλιση του μηνίσκου συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της στη ρήξη (βλ. ηλικιωμένα άτομα). Υπό αυτές της συνθήκες, η ρήξη μηνίσκου είναι πιθανό να συμβεί ακόμα και στα πλαίσια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως π.χ. κατά την είσοδο ή έξοδο από το αυτοκίνητο.

Ρήξη μηνίσκου: Ποια τα συμπτώματά της;

Το πιθανότερο σύμπτωμα είναι να ακούσει το άτομο τον χαρακτηριστικό ήχο σπασίματος (σνάπ / κρακ) τη στιγμή του τραυματισμού, ενώ ενδέχεται να μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητα του. Προοδευτικά όμως θα παρατηρήσει οίδημα και δυσκαμψία στο γόνατο. Μεταξύ των συμπτωμάτων αναφέρονται τα εξής:

  • Πόνος στην έσω ή έξω πλευρά του γόνατος (ανάλογα με τον μηνίσκο που έσπασε), ο οποίος επιδεινώνεται όταν λυγίζει το γόνατο
  • Οίδημα και δυσκαμψία
  • Μάγκωμα ή εμπλοκή του γόνατος
  • Αίσθημα αστάθειας.

Η διάγνωση γίνεται από ορθοπεδικό, ο οποίος εξετάζει τόσο την κλινική εικόνα του ασθενή όσο και τα συμπτώματά του. Η μαγνητική τομογραφία είναι αυτή που επιβεβαιώνει τη ρήξη μηνίσκου.

Αποκατάσταση μηνίσκου και Φυσικοθεραπεία

Η αποκατάσταση μηνίσκου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μέσα από την φυσικοθεραπεία τουλάχιστον σε αρκετές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, οι μεσήλικες ή όσοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα συχνά τραυματίζουν ευκολότερα τον μηνίσκο λόγω υφιστάμενης φθοράς. Για αυτούς, η αποκατάσταση μηνίσκου μέσω της φυσικοθεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ο φυσικοθεραπευτής συχνά δύναται να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τη ρήξη μηνίσκου χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του πόνο και του οιδήματος στην περιοχή του γόνατος. Στο κέντρο φυσικοθεραπείας του κ. Κ. Ασημωτού επιστρατεύονται μια σειρά από θεραπείες που στόχο έχουν την αποκατάσταση μηνίσκου, αλλά και άλλων παθήσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες:

Στην προκειμένη περίπτωση βοηθάει επίσης η παγοθεραπεία και η συμπίεση με ειδικούς επιδέσμους.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιστατικά τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, η αποκατάσταση μηνίσκου μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει την Φυσικοθεραπεία (μετά το χειρουργείο). Απαιτείται Φυσικοθεραπεία μετά από τη χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί η λειτουργία του γονάτου και να ανακάμψει ο ασθενής. Μετά τη χειρουργική επέμβαση και με τη βοήθεια της Φυσικοθεραπείας, πολλοί ασθενείς κατόρθωσαν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων. Ωστόσο, κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Ο Φυσιοθεραπευτής ως εκ τούτου θα σχεδιάσει το ασφαλέστερο, πιο αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες και στόχους, ανάλογα τον ασθενή.

Τα αποτελέσματα της φυσικοθεραπείας εξαρτώνται εν πολλοίς από την ηλικία του ατόμου και την φυσική του κατάσταση. Αν πρόκειται για αθλητή, η αποκατάσταση γίνεται με ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του αθλήματος.

Επικοινωνήστε με τον Φυσικοθεραπευτή κ. Κ. Ασημωτό, για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης της ρήξης μηνίσκου, που θα σας βοηθήσει να καλυτερεύσετε την ποιότητα ζωής σας. Το σύγχρονο κέντρο Φυσικοθεραπείας του είναι πλήρως εξοπλισμένο και παρέχει στον ασθενή το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε στάδιο της θεραπείας.