Οστεοαρθρίτιδα: Πώς μπορεί να βοηθήσει η Φυσικοθεραπεία;

Οστεοαρθρίτιδα: Πώς Μπορεί Να Βοηθήσει Η Φυσικοθεραπεία;

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Σύμφωνα με τον Φυσικοθεραπευτή κ. Κ. Ασημωτό, ως οστεοαρθρίτιδα (ή εκφυλιστική αρθρίτιδα) χαρακτηρίζεται ένα σύνολο μηχανικών ανωμαλιών που εκφυλίζουν την άρθρωση. Επί της ουσίας, είναι μια πάθηση κατά την οποία φθείρεται ο αρθρικός χόνδρος, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια υπερτροφική αντίδραση του υποχόνδριου και της περιφέρειας των οστών. Επηρεάζει άνδρες και γυναίκες και εμφανίζεται αρκετά συχνά στη χώρα μας. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για την οστεοαρθρίτιδα: Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία;

Οστεοαρθρίτιδα: Πώς μπορεί να βοηθήσει η Φυσικοθεραπεία;

Κατ’ αρχάς, διευκρινίζει ο Φυσικοθεραπευτής κ. Κ. Ασημωτός ότι η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας δύναται να είναι συντηρητική αλλά και πιο επεμβατική. Αυτό το καθορίζει ο αρμόδιος ιατρός.

Όσον αφορά την επεμβατική προσέγγιση, αυτή περιλαμβάνει χειρουργείο εφόσον παραμορφωθεί και αδυνατεί να λειτουργήσει η άρθρωση. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται λόγος για ημιαρθροπλαστική ή ολική αρθροπλαστική, όπου τοποθετούνται στον ασθενή εμφυτεύματα μεταλλικού ή κεραμικού τύπου.

Η συντηρητική προσέγγιση περιλαμβάνει την χορήγηση αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών, φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία. Ανάλογα την περίπτωση ενδέχεται να γίνει τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών και αντιφλεγμονωδών.

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί μία ουσιώδη μέθοδο συντηρητικής προσέγγισης της πάθησης. Πληθώρα επιλογών θεραπείας είναι διαθέσιμη σήμερα σε εξοπλισμένα κέντρα. Στο κέντρο φυσικοθεραπείας του κ. Κ. Ασημωτού, συγκεκριμένα, επιστρατεύονται μια σειρά από θεραπείες μεταξύ των οποίων:

και οι οποίες συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Όμως, να σημειωθεί πως οι τεχνικές αυτές δεν αποτελούν οριστική θεραπεία. Πρόκειται κυρίως για τεχνικές διαχείρισης και αντιμετώπισης του πόνου και της δυσκαμψίας. Με αυτόν τρόπο επιτυγχάνεται η σημαντική καλυτέρευση ποιότητας ζωής των ασθενών.

Οστεοαρθρίτιδα: Στόχοι της Φυσικοθεραπείας

Στο ερώτημα που τέθηκε πιο πριν σχετικά με το πώς μπορεί να βοηθήσει η Φυσικοθεραπεία την οστεοαρθρίτιδα, κ. Κ. Ασημωτός αναλύει τους στόχους της.

Στόχος της φυσικοθεραπείας είναι να απελευθερώσει μια δύσκαμπτη άρθρωση και να μειώσει ακόμα περισσότερο τα συμπτώματα. Καταλήγοντας έτσι στην ανακούφιση του ασθενούς. Μείωση του πόνου με διάφορα μέσα και ειδικές τεχνικές κινητοποίησης, λοιπόν, ώστε να ελαττωθεί η φλεγμονώδης αντίδραση.

Επόμενος στόχος είναι η καταπολέμηση της δυσκαμψίας και η επανάκτηση της ελαστικότητας. Αυτά θα τα προσπαθήσει ο φυσικοθεραπευτής μέσω των ασκήσεων, καθώς η παρατεταμένη ακινητοποίηση επιδεινώνει την δυσκαμψία. Επίσης θα δοθεί έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση και στη βελτίωση συντονισμού και ισορροπίας μέσω ειδικού ασκησιολογίου. Και τούτο για να μπορέσει το άκρο να ανταπεξέρχεται όσο το δυνατόν καλύτερα στις καθημερινές ανάγκες.

Τέλος, βασικός στόχος στην διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας είναι η αύξηση της λειτουργικότητας. Πρέπει ο ασθενής να (ξανα)γίνει όσο πιο λειτουργικός γίνεται ώστε να ανταπεξέλθει με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία στην καθημερινότητά του. Για αυτό τον λόγο στα πλαίσια αυτά, η Φυσικοθεραπεία προσομοιάζει καθημερινές δραστηριότητες όπως περπάτημα, ανέβασμακατέβασμα σκάλας, κ.α., ανάλογα με τις συνήθειες του ασθενή. Θεωρείται μια διαδικασία εκμάθησης και ξεκινάει το συντομότερο δυνατόν.

Πρόληψη οστεοαρθρίτιδας

Ίσως το πιο βασικό βήμα στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας είναι η αποφυγή της υπερβολικής χρήσης μιας άρθρωσης. Έχει διαπιστωθεί ότι αυτό προφυλάσσει τους ανθρώπους από την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδων. Επιπροσθέτως, διατροφικές ατασθαλίες όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν και επιταχύνουν την οστεοαρθρίτιδα. Δεν πρέπει να παραλείπεται επίσης και ο έλεγχος του σακχαρώδους διαβήτη ή άλλων ορμονικών παθήσεων και αυτοί είναι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση της ασθένειας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα και το πως μπορεί να βοηθήσει η Φυσικοθεραπεία στη διαχείριση της νόσου, επικοινωνήστε με τον Φυσικοθεραπευτή κ. Κωνσταντίνο Ασημωτό. Η εμπειρία και εξειδίκευσή του τον καθιστούν αρμόδιο να σας συμβουλεύσει και να εφαρμόσει ένα εξατομικευμένο πλάνο αποθεραπείας.