Οστεοπόρωση & Φυσικοθεραπεία

Οστεοπόρωση Και Φυσικοθεραπεία

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και μειωμένη οστική μάζα, καθιστώντας τα οστά πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ιδιαίτερα γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοπόρωση, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη πρόληψη μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στην αποφυγή σοβαρών καταγμάτων.

Η φυσικοθεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της οστεοπόρωσης. Ένας  φυσικοθεραπευτής μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων, να παράσχει συστάσεις για τη βελτίωση της στάσης του σώματος, της ισορροπίας και της κινητικότητας και να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα άσκησης για να βοηθήσει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και δύναμης.

Φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις για οστεοπόρωση

Ασκήσεις Ενδυνάμωσης

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως η άρση βαρών και οι ασκήσεις με ζώνη αντίστασης, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την οστική πυκνότητα και μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων σε άτομα με οστεοπόρωση. Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν επίσης να διδάξουν στους ασθενείς την κατάλληλη τεχνική για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού και να βελτιστοποιήσουν τα οφέλη των ασκήσεων ενδυνάμωσης.

Ασκήσεις Ισορροπίας

Εκτός από την προπόνηση δύναμης, οι φυσιοθεραπευτές μπορούν επίσης να ενσωματώσουν ασκήσεις ισορροπίας και συντονισμού στο σχέδιο θεραπείας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας, στη μείωση του κινδύνου πτώσεων και στην αύξηση της εμπιστοσύνης στις καθημερινές δραστηριότητες. Το τάι τσι και η γιόγκα είναι παραδείγματα ασκήσεων που μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία και τον συντονισμό.

Αερόβια Άσκηση

Η αερόβια άσκηση είναι επίσης σημαντικό συστατικό της φυσιοθεραπείας για την οστεοπόρωση. Η αερόβια άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι, μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και την οστική πυκνότητα. Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να συνεργαστούν με τους ασθενείς για να βρουν έναν τύπο αερόβιας άσκησης που τους αρέσει και μπορούν να τηρούν σε τακτική βάση. Μία εξαιρετική μορφή αερόβιας άσκησης είναι και το Clinical Pilates . Στο σώμα, το pilates βοηθάει στην βελτίωση της στάσης και της ισορροπίας. Ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα, την ελαστικότητα, την μορφή του σώματος και τα αντανακλαστικά.

Μέθοδος BFRT

H μέθοδος (BFRT) αποτελεί την καινοτόμα μέθοδο που συνδυάζει όλες τις παραπάνω μεθόδους εξάσκησης. Θεωρείται πλέον μια από τις πιο αποδοτικές τεχνικές θεραπευτικής άσκησης σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπου οι προπονητικές επιλογές είναι περιορισμένες!

Πρόληψη καταγμάτων κατά την οστεοπόρωση

Εκτός από την άσκηση, η φυσικοθεραπεία για την οστεοπόρωση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη χρήση βοηθητικών συσκευών και τροποποιήσεις στο οικιακό περιβάλλον για τη μείωση του κινδύνου πτώσεων. Ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής μπορεί να παρέχει συστάσεις για τροποποιήσεις στο σπίτι, όπως η τοποθέτηση ράβδων λαβής στο μπάνιο και η εξάλειψη των κινδύνων σκοντάφτοντας, με σκοπό να γίνει ο χώρος ασφαλέστερος  για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση.

Συμπερασματικά, η φυσικοθεραπεία παίζει βασικό ρόλο στη διαχείριση της οστεοπόρωσης, βοηθώντας στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων και στη βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης του σώματος και της κινητικότητας. Είναι σημαντικό για τα άτομα με οστεοπόρωση να συνεργαστούν με έναν πλήρως καταρτισμένο και εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή για να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης που να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία και τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, τα άτομα με οστεοπόρωση μπορούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής τους.

φυσικοθεραπευτής Κωνσταντίνος Ασημωτός και η ομάδα του Asimotos Physio Center βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία, εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνικές φυσικοθεραπείας.

Δυστυχώς, η οστεοπόρωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά. Όμως, το μόνο που μπορεί να επιβραδύνει τα συμπτώματα και να αυξήσει την οστική δύναμη είναι ένα ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπειών.

  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης
  • Ασκήσεις ισορροπίας
  • Αερόβια άσκηση
  • Μέθοδος BFRT

 

Ο φυσικοθεραπευτής είναι ο αρμόδιος για τη σχεδίαση ενός εξατομικευμένου προγράμματος ασκήσεων, που θα οριστεί ανάλογα την κατάσταση του ασθενούς και τον βαθμό της οστεοπόρωσης.

Διότι, πέρα από το εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα σχεδιάσει για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, παραθέτει και ορισμένες συμβουλές και οδηγίες που θα φανούν πολύ χρήσιμες στην καθημερινότητά τους.