Πόνος στον ώμο

Πόνος Στον Ώμο

Πόνος στον ώμο: Τι είναι ο ώμος;

Ο πόνος στον ώμο δύναται να οφείλεται σε πολλά και διαφορετικά αίτια. Ο ώμος ωστόσο είναι μια από τις μεγαλύτερες, ευκίνητες και πιο πολύπλοκες αρθρώσεις του σώματος. Στη ουσία, η ωμική ζώνη, συνιστά ένα συνδυασμό αρθρώσεων, συνδέσμων, τενόντων και μυών με λειτουργική σύνδεση μεταξύ τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άνω άκρο να μπορεί να μετακινείται ποικιλοτρόπως, ώστε να εξυπηρετεί διάφορες καθημερινές κινήσεις (δηλαδή κινήσεις του χεριού).

Το βραχιόνιο, η ωμοπλάτη και η κλείδα είναι τα 3 βασικά οστά του ώμου. Το βραχιόνιο έχει σφαιρική δομή και βρίσκεται στην αρθρική επιφάνεια της ωμοπλάτης, που λέγεται ωμογλήνη. O ώμος περιβάλλεται από μια ομάδα 4 μυών με τους τένοντές τους: Τον υπερακάνθιο, τον υπακάνθιο, τον έλασσονα στρογγυλό και τον υποπλάτιο. Από κοινού συνιστούν το στροφικό πέταλο του ώμου, που καλύπτει την κεφαλή και παράλληλα την «τραβά» προς την ωμοπλάτη.

Από τι προκαλείται ο πόνος στον ώμο και οι παράγοντες κινδύνου;

Ο πόνος στον ώμο δύναται να προκληθεί ως επακόλουθο κάποιου τραυματισμού ή αστάθειας στην περιοχή ή πρόσκρουσης μαλακών μορίων μεταξύ τους ή με οστικές δομές. Επειδή ακριβώς η κινητικότητα υπερέχει της σταθερότητας, δεν είναι καθόλου σπάνια η εμφάνιση του πόνου στην περιοχή.

Ο φυσικοθεραπευτής Κ. Ασημωτός διευκρινίζει πως ο πόνος στον ώμο μπορεί κάλλιστα να οφείλεται και σε άλλες πιθανές αιτίες. Παραθέτει λοιπόν τις ακόλουθες παθήσεις:

Ο πόνος στον ώμο φαίνεται  να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Επιπλέον δε, πλήττει περισσότερο τις μεγαλύτερες ηλικίες, εξαιτίας εκφυλιστικών αλλοιώσεων. Παράγοντες που θέτουν πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση του πόνου θεωρούνται η αυξημένη πίεση, οι έντονες αθλητικές δραστηριότητες και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το ύψος του ώμου.

Πόνος στον ώμο: Πως διαγιγνώσκεται;

Το πρώτο βήμα για την σωστή και έγκαιρη διάγνωση, είναι η λήψη και καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς. Ο Ορθοπεδικός θα αξιολογήσει τα συμπτώματα ώστε να εντοπίσει ακριβώς την αιτία του προβλήματος. Έχοντας λάβει υπόψη κάθε πιθανή πάθηση, ο ιατρός θα υποβάλλει τον ασθενή σε ειδικές κλινικές δοκιμασίες, αξιολογώντας παράλληλα τα εύρος της κίνησής του. Εφόσον κρίνει ο ιατρός, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα της περιοχής και συμπληρωματικά απεικονιστικός έλεγχος όπως ακτινογραφία ή και μαγνητική τομογραφία.

Με την ακτινογραφία, θα φανούν πιθανοί τραυματισμοί στα οστά της άρθρωσης και θα επιβεβαιωθεί η παρουσία αρθρίτιδας ή ασβεστώσεων. Η μαγνητική τομογραφία είναι σε θέση να δώσει μια λεπτομερή απεικόνιση των τενόντων, των συνδέσμων και των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου. Συνεπώς λαμβάνεται μια πληρέστερη εικόνα της περιοχής.

Πόνος στον ώμο: Θεραπευτικές μέθοδοι

Εάν δεν γίνεται λόγος για εκτεταμένη βλάβη ώστε να χρειάζεται αρθροσκόπηση, ο πόνος στον ώμο μπορεί να αντιμετωπιστεί και με πιο συντηρητικές μεθόδους.

Τα οφέλη ενός στοχευμένου και εξιδανικευμένου προγράμματος φυσικοθεραπείας, είναι πολλά και άμεσα ευεργετικά για τον πάσχοντα. Στο πρότυπο κέντρο φυσικοθεραπείας, ο φυσικοθεραπευτής Κ. Ασημωτός με τη βοήθεια σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων, καινοτόμα προγράμματα ενεργητικής αποκατάστασης. Η Neurokinetic Therapy (Νευροκινητική θεραπεία) βοηθά αποτελεσματικά στην διαχείριση κινητικών προβλημάτων και αποκαθιστά χρόνιες παθήσεις. Παράλληλα, με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων φυσικοθεραπείας, όπως η διαμαγνητική αντλία, επιτυγχάνεται η ταχύτερη θεραπεία του ασθενή, τονώνοντας ταυτόχρονα το κινητικό μοτίβο του σώματος. Τον πόνο στον ώμο βοηθά το Clinical Pilates, το οποίο δρα ευεργετικά και στην ψυχική υγεία του πάσχοντος, η οποία ούτως ή άλλως βάλλεται από τον πόνο. Επικουρικά, ανάλογα φυσικά με το περιστατικό, μπορούν να δράσουν το BFR, το TRX και οι μαλάξεις. Σε κάθε περίπτωση ένα ολικό και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, σε συνδυασμό με όποια άλλη θεραπεία προτείνει ο αρμόδιος ιατρός, ενισχύουν την ίαση και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τον πόνο στον ώμο και τις πιθανές θεραπευτικές μεθόδους, επικοινωνήστε άμεσα με τον φυσικοθεραπευτή Κωνσταντίνο Ασημωτό. Η λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς είναι η απαρέγκλιτη προτεραιότητα του φυσικοθεραπευτικού κέντρου.

Ο πόνος στον ώμο προέρχεται, κυρίως, μετά από κάποιον τραυματισμό (π.χ. μετά από μια πτώση) ή πρόσκρουση των μαλακών μορίων. Πέρα, όμως, από τις συγκεκριμένες αιτίες, ο πόνος μπορεί να προκληθεί και λόγω των εξής παραγόντων:

 • Φλεγμονή
 • Ρήξη τένοντα
 • Αρθρίτιδα
 • Πόνος στον αυχένα
 • Έντονες αθλητικές δραστηριότητες
 • Κατάχρηση της άρθρωσης
 • Αυξημένη πίεση της άρθρωσης του ώμου

Ο πόνος στην άρθρωση του ώμου μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όσον αφορά τους μεγαλύτερους ηλικιακά, κυρίως οφείλεται λόγω των εκφυλιστικών αλλοιώσεων, ενώ στους νεότερους μπορεί να προκληθεί πιο εύκολα λόγω της έντονης αθλητικής δραστηριότητας.

 

Ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον Ορθοπαιδικό για να τον παραπέμψει σε συγκεκριμένες εξετάσεις, ούτως ώστε να διευκρινιστεί η αιτία αλλά και να οριστεί η κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισης. Αφού πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση, ο ασθενής θα προβεί σε απεικονιστικές εξετάσεις, π.χ. μαγνητική τομογραφία, για να εντοπιστούν τυχόν βλάβες στην ανατομία του ώμου.

Στην περίπτωση που η βλάβη δεν είναι σοβαρή και δεν απαιτείται αρθροσκόπηση, η συντηρητική θεραπεία απαιτεί από τον ασθενή να απευθυνθεί στον Φυσικοθεραπευτή, ούτως ώστε να ενταχθεί σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που θα τον βοηθήσει στην άμεση αποκατάστασή του και τη μείωση του πόνου.

Γιατί διαθέτει σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους και καινοτόμα προγράμματα ενεργητικής αποκατάστασης όπως είναι τα εξής:

 • Νευροκινητική θεραπεία (Neurokinetic Therapy), η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων και κινητικών προβλημάτων
 • Σύγχρονα μηχανήματα π.χ. διαμαγνητική αντλία
 • Clinical Pilates, το οποίο βοηθάει σημαντικά και τη ψυχική υγεία του ασθενούς
 • BRF
 • TRX