Αρθρίτιδα Ώμου

Αρθρίτιδα Ώμου

Τι είναι η αρθρίτιδα ώμου;

Σύμφωνα με τον Φυσικοθεραπευτή Κ. Ασημωτό η αρθρίτιδα είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει τη δυσλειτουργία μιας άρθρωσης. Επί της ουσίας, γίνεται λόγος για την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Συνεπώς αρθρίτιδα ώμου είναι η βλάβη του αρθρικού χόνδρου της κεφαλής στο βραχιόνιο και την ωμογλήνη. Σημειώνεται πως ο χόνδρος είναι το λείο και μαλακό περίβλημα των αρθρικών επιφανειών, που διασφαλίζει την ομαλή και ανώδυνη κίνηση της άρθρωσης.

Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη και αρκετά συχνή βλάβη.

Αρθρίτιδα ώμου: Είδη

Ανάλογα με το αίτιο που την προκάλεσε, η αρθρίτιδα ώμου, δύναται να κατηγοριοποιηθεί ως εξής:

 • Οστεοαρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθροπάθεια: Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο αρθρίτιδας του ώμου. Σε αυτήν την περίπτωση η φθορά του χόνδρου προκαλεί τριβή μεταξύ των αρθρώσεων και μεταξύ των οστών της περιοχής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σκληραίνουν οι οστικές επιφάνειες και να δημιουργούνται οστεόφυτα από την προσπάθεια αυτοΐασης του οργανισμού.
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα: Ο χόνδρος φθείρεται έπειτα από τραυματισμό που οφείλεται σε κάταγμα ή κάκωση του ώμου.
 • Ρευματοειδής ή φλεγμονώδης αρθρίτιδα: Πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονώδη πάθηση που προσβάλλει και τις δύο αρθρώσεις (συμμετρική πολυαρθρίτιδα). Χαρακτηριστικό της είναι η φλεγμονή του αρθρικού υμένα, ο οποίος διογκώνεται σταδιακά, προκαλώντας έντονο πόνο και δυσκαμψία του ώμου.
 • Αρθρίτιδα λόγω χρόνιας ρήξης του τενοντίου πετάλου: Είναι αποτέλεσμα της μαζικής ρήξης των τενόντων του στροφικού πετάλου.
 • Αρθρίτιδα άσηπτης νέκρωσης: Προκαλείται από την ελλιπή θρέψη του αρθρικού χόνδρου λόγω διαταραχής στην αιμάτωση της κεφαλής του βραχιόνιου.

Αρθρίτιδα ώμου: Αίτια και συμπτώματα

Όσον αφορά τα αίτια, γίνεται λόγος για γενετικούς παράγοντες (κληρονομικότητα), όμως ο κυριότερος λόγος εμφάνισης της πάθησης είναι η ηλικία. Εμφανίζεται δηλαδή στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επιπροσθέτως, κατάγματα, τραυματισμοί αλλά και η εξάρθρωση του ώμου ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου.

Ο πόνος στον ώμο είναι ίσως το σημαντικότερο και πιο εμφανές σύμπτωμα στα άτομα που υποφέρουν από αρθρίτιδα ώμου. Συνοδά συμπτώματα είναι η αδυναμία και ο περιορισμός της κινητικότητας του ώμου. Γίνεται αμέσως αντιληπτό πόσο επηρεάζεται η καθημερινότητα του ατόμου και πόσο σημαντική είναι η διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων.

Αρθρίτιδα ώμου: Διάγνωση

Η διάγνωση της αρθρίτιδας ώμου γίνεται με κλινική εξέταση, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμάται το εύρος της κίνησης του ώμου του ασθενούς και γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν τα επώδυνα σημεία.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογραφία, αξονική & μαγνητική τομογραφία). Μέσω αυτών των εξετάσεων διαπιστώνεται ο βαθμός της αρθρίτιδας και η κατάσταση του χόνδρου και του οστού στην άρθρωση.

Αρθρίτιδα ώμου: Φυσικοθεραπεία

Από τη στιγμή που θα διαγνωστεί η αρθρίτιδα ώμου είναι διαθέσιμες αρκετές επιλογές ως προς τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την ανακούφιση του ασθενή. Αναλόγως το στάδιο και την κατάστασή του, οι διαθέσιμες επιλογές δύνανται να περιλαμβάνουν:

 • Ανάπαυση: Καθώς ανακουφίζει τον ασθενή από τον έντονο πόνο
 • Αλλαγή δραστηριοτήτων: Λογική χρήση του άκρου και αποφυγή δραστηριοτήτων που εντείνουν ή προκαλούν τον πόνο
 • Ψυχρά και ζεστά επιθέματα: Καθώς προσφέρουν ανακούφιση και περιορίζουν το οίδημα
 • Φαρμακευτική αγωγή: Περιλαμβάνει παυσίπονα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Ενδαρθρικές ενέσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος: Ο στόχος είναι η ταχύτερη αντιμετώπιση της φλεγμονής
 • Φυσικοθεραπεία: Με τη φυσικοθεραπεία θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί και να βελτιωθεί το εύρος κίνησης της άρθρωσης. Ως εκ τούτου προτείνεται ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης και διάτασης των συνδέσμων, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:
 • TRX
 • Neurokinetic Therapy
 • Χρήση διαμαγνητικής αντλίας
 • Clinical pilates

Στην περίπτωση που ο ασθενής δεν ανταποκριθεί θετικά στην συντηρητική αγωγή, θα δρομολογηθεί χειρουργική επέμβαση.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρθρίτιδα ώμου και την χρησιμότητα της φυσικοθεραπείας, επικοινωνήστε αμέσως με τον Φυσικοθεραπευτή Κ. Ασημωτό και κλείστε άμεσα ένα ραντεβού. Η εμπειρία του και το πλήρως εξοπλισμένο κέντρο φυσικοθεραπείας αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για τη διαχείριση κάθε περιστατικού.