Παγωμένος ώμος

Παγωμένος Ώμος

Ο παγωμένος ώμος ή συμφυτική θυλακίτιδα είναι μια πάθηση η οποία συντελεί στη μείωση της δυνατότητας της κίνησης της άρθρωσης του ώμου. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται σημαντική δυσκαμψία στο σημείο. Ο παγωμένος ώμος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών και παρουσιάζει περισσότερη συχνότητα στις γυναίκες. Επιπλέον, άτομα με διαβήτη ή θυροειδοπάθεια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμφυτική θυλακίτιδα. Μετά από μια περίοδο επιδείνωσης των συμπτωμάτων, ο παγωμένος ώμος τείνει να βελτιώνεται, αν και η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει έως και 3 χρόνια. Η φυσικοθεραπεία, με έμφαση στην ευκαμψία του ώμου, είναι η κύρια θεραπευτική μέθοδος για τον παγωμένο ώμο.

Αίτια εμφάνισης παγωμένου ώμου

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο γιατί οι άνθρωποι εμφανίζουν παγωμένο ώμο.

Ο παγωμένος ώμος προκύπτει όταν ο ιστός γύρω από την άρθρωση του ώμου παρουσιάζει φλεγμονή. Τότε ο ιστός γίνεται πιο σφιχτός και συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος.

Ο παγωμένος ώμος μπορεί να συμβεί επειδή:

 • Το άτομο πάσχει από διαβήτη χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη γνωστός ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται ο διαβήτης με τον παγωμένο ώμο. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γίνονται τακτικά οι εξετάσεις για τον διαβήτη για να γίνεται έγκαιρα εντοπισμός τυχόν προβλημάτων.

 • Έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός ή μια χειρουργική επέμβαση η οποία παρεμποδίζει την φυσιολογική κίνηση του χεριού.

Παγωμένος ώμος – Συμπτώματα

Το πιο προφανές σύμπτωμα του παγωμένου ώμου είναι ο πόνος στον ώμο και στους μύες του ώμου που περιβάλλουν την ανώτερη περιοχή του βραχίονα. Ο πόνος είναι πιθανό να επιδεινώνεται τη νύχτα, καθιστώντας δύσκολο τον ύπνο.

Ο παγωμένος ώμος συνήθως υποχωρεί σε διάστημα 2 – 3 ετών, σε 3 διακριτά στάδια. Κάθε στάδιο μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

 1. Στάδιο παγώματος

Στο πρώτο στάδιο, μπορεί να παρουσιαστεί:

 • Αύξηση του πόνου με οποιαδήποτε κίνηση του ώμου
 • Περιορισμένη κίνηση του ώμου

Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 6 εβδομάδες έως 9 μήνες.

 • Στάδιο παγωμένου ώμου

Στο δεύτερο στάδιο, μπορεί να υπάρχει λιγότερος πόνος με οποιαδήποτε κίνηση του ώμου. Ωστόσο, θα εξακολουθεί να υπάρχει δυσκαμψία και περιορισμένη κίνηση του ώμου.

Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 6 μήνες.

 • Στάδιο αποκατάστασης

Στο τελευταίο στάδιο, είναι πιθανό να υπάρχει λιγότερος πόνος με οποιαδήποτε κίνηση του ώμου και βελτιωμένη κίνηση του ώμου. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να επανεμφανίζεται ανά διαστήματα.

Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες – 2 χρόνια.

Παγωμένος ώμος –  Φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπισή του

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επαναφορά της κίνησης του ώμου.

Ένας φυσικοθεραπευτής θα καθορίσει τον αριθμό των συνεδριών που χρειάζονται. Ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από τον βαθμό ανταπόκρισης στη θεραπεία. Σε πρώτο στάδιο, ο φυσικοθεραπευτής θα ελέγξει τα επίπεδα κινητικότητας του ώμου.

Στα πλαίσια της φυσικοθεραπείας, περιλαμβάνονται:

 • NeuroKinetic Therapy- NKT
 • ασκήσεις ενδυνάμωσης
 • συμβουλές για την ανακούφιση από τον πόνο
 • ασκήσεις διατάσεων
 • συμβουλές για τη διατήρηση καλής στάσης σώματος

Για να ενημερωθείτε περαιτέρω για τον παγωμένο ώμο, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή του, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Φυσικοθεραπευτή Κωνσταντίνο Ασημωτό.