Οστικό οίδημα (Φυσικοθεραπεία)

Τι είναι Το οστικό οίδημα;

Το οστικό οίδημα (γνωστό και ως οίδημα μυελού των οστών) είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και οίδημα (υγρό) του μυελού των οστών. Δύναται να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τραυματισμός, άσκηση και χρόνιες παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Το οστικό οίδημα ενδέχεται να συνοδεύεται από κάταγμα, αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε απαραίτητο. Αν και το οίδημα στο μυαλό όλων είναι συνδεδεμένο με το «μαύρο» και πρησμένο δέρμα, δεν ισχύει το ίδιο και στην προκειμένη περίπτωση.

Που οφείλεται το οστικό οίδημα και πως διακρίνεται;

Όπως αναφέρει ο εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής κ. Κ. Ασημωτός, το οστικό οίδημα μπορεί να διακριθεί στο μετατραυματικό και στο ατραυματικό οστικό οίδημα.

Όσον αφορά το μετατραυματικό οστικό οίδημα εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές μετά από κάκωση στο γόνατο και στην ποδοκνημική. Το ατραυματικό οστικό οίδημα από τα εξής:

 • Μηχανικά αίτια από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς ή υπέρμετρη καταπόνηση
 • Προϋπάρχουσα οστεοαρθρίτιδα (αντιδραστικό οστικό οίδημα)
 • Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής, ψωριασικές αρθρίτιδες κτλ.)
 • Άσηπτη οστική νέκρωση όπου μια εντοπισμένη διαταραχή στην αιμάτωση του χόνδρου και του υποκείμενου υποχόδριου οστού οδηγεί σε σοβαρή ενδοαρθρική βλάβη
 • Όγκους
 • Οστεομυελίτιδα ή σηπτική αρθρίτιδα
 • Λοιπά ιατρογενή αίτια.

Τις περισσότερες φορές δεν εντοπίζεται κάποια αιτία οπότε και γίνεται λόγος για ιδιοπαθές οστικό οίδημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του οστικού οιδήματος;

Τα συμπτώματα του οστικού οιδήματος περιλαμβάνουν:

 • Έντονο πόνο κατά την άθληση αλλά και την ηρεμία
 • Οίδημα των μαλακών μορίων πέριξ του οστού
 • Ευαισθησία στην ψηλάφηση
 • Δυσκαμψία της άρθρωσης
 • Δυσκολία στην βάδιση (για τα κάτω άκρα).

Οστικό οίδημα: Η συμβολή της Φυσικοθεραπείας

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία ενός οστικού οιδήματος είναι η αντιμετώπιση των οξέων συμπτωμάτων και η ανακούφιση του πόνου και του οιδήματος. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει παγοθεραπεία (χρήση πάγου για 10 με 15 λεπτά κάθε 3-4 ώρες) και ξεκούραση του προσβεβλημένου οστού ή της άρθρωσης. Η συμβολή ενός φυσικοθεραπευτή στην επούλωση του οιδήματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς μπορεί να συστήσει τεχνικές για την ανακούφιση από τον πόνο και συγκεκριμένα φάρμακα, εάν χρειάζεται. Μπορεί επίσης να σας προτείνει και τη χρήση ενός νάρθηκα, προκειμένου να αποφευχθεί περεταίρω τραυματισμός.

Μόλις τα οξέα συμπτώματα υποχωρήσουν σημαντικά, ο Φυσικοθεραπευτής μπορεί να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα σταδιακής ενδυνάμωσης. Ένα τέτοιο πρόγραμμα στοχεύει στα ακόλουθα:

 • Ανάκτηση της της δύναμης
 • Αύξηση του εύρους κίνησης και ισορροπίας
 • Βελτίωση της κινητικότητας
 • Αποκατάσταση της νευρομυϊκής δραστηριότητας.

Η θεραπεία για ένα οστικό οίδημα ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη θέση του. Ο Φυσικοθεραπευτής μπορεί επίσης να εκπαιδεύσει τον ασθενή να αποφεύγει ορισμένες δραστηριότητες που δυσκολεύουν τη θεραπεία και επιβαρύνουν την κατάστασή του. Αυτό βοηθά στην αποφυγή πρόσθετης βλάβης στην πληγείσα περιοχή ή αθλητικών τραυματισμών στους οποίους μπορεί να είναι πιο επιρρεπής λόγω του υπάρχοντος τραύματος.

Επιπλέον, μπορεί να συμβουλεύσει σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, ώστε να υποστηριχθεί η ανάρρωση. Για παράδειγμα, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία επούλωσης λόγω των επιπτώσεών του στην κυκλοφορία του αίματος.

Στο πρότυπο κέντρο φυσικοθεραπείας του κ. Ασημωτού γίνεται χρήση της διαμαγνητικής αντλίας για την αντιμετώπιση του οστικού οιδήματος. Ωστόσο, είναι διαθέσιμες και άλλες τεχνικές που συμβάλλουν στην αποκατάσταση του προβλήματος, ώστε να επιστρέψει ο ασθενής στην καθημερινότητά του. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες:

Επικοινωνήστε με τον Φυσικοθεραπευτή κ. Κ. Ασημωτό και κλείστε άμεσα μια συνάντηση μαζί του. Το οστικό οίδημα μπορεί να υποβαθμίσει αισθητά την ποιότητα ζωής σας αν δεν το αντιμετωπίσετε έγκαιρα και αποτελεσματικά. Η μεγάλη εμπειρία του στην αποκατάσταση βλαβών, εγγυώνται την άμεση επάνοδο του ασθενή και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.