Μυοσκελετικές θεραπείες

Μυοσκελετικές θεραπείες

Οι μυοσκελετικές θεραπείες αποτελούν ένα σύνολο τεχνικών για την αποκατάσταση των μυοσκελετικών διαταραχών και παθήσεων. Οι μυοσκελετικές παθήσεις συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου και στην παράλληλη αύξηση της κινητικότητας και λειτουργικότητας  του σώματος.

Τι είναι οι μυοσκελετικές παθήσεις;

Οι μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν ένα σύνολο διαταραχων που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα. Το μυοσκελετικό σύστημα προσφέρει δομική υποστήριξη, ενώ πραγματοποιεί την εκούσια κίνηση στο σώμα. Το μυοσκελετικό σύστημα απαρτίζεται από σκελετικούς μύες, τένοντες, συνδέσμους, χόνδρους και οστά.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις μπορούν να προκληθούν λόγω τραυματισμού, κακώσεων ή ύπαρξης κάποιας εκφυλιστικής ή φλεγμονώδους πάθησης που επηρεάζει το μυοσκελετικό σύστημα.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται οι μυοσκελετικές παθήσεις;

Οι μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν μια ευρεία κατηγορία παθήσεων, οι οποίες ανάλογα με το είδος της πάθησης μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως:

 • Πόνος: Ο μυοσκελετικός πόνος αποτελεί το συχνότερο συμπτώματα μετά από βλάβη του μυοσκελετικού συστήματος. Συνήθως, ο πόνος είναι έντονος και φέρει διάρκεια (χρόνιος μυοσκελετικός πόνος)
 • Δυσκαμψία: Δημιουργείται έντονος περιορισμός στην κινητικότητα της περιοχής

 • Οίδημα: Στην περίπτωση ύπαρξης φλεγμονής στους μύες και στα οστά, εμφανίζεται έντονο πρήξιμο

 • Αδυναμίακόπωση: Οι μυοσκελετικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν έντονη αδυναμία, λόγω της ύπαρξης μυϊκής ατονίας

 • Κακή ποιότητα ύπνου: Η ύπαρξη μυοσκελετικών παθήσεων έχει συνδεθεί με την κακή ποιότητα ύπνου των ασθενών, επηρεάζοντας εξίσου τη ψυχολογική τους διάθεση

Τι είναι οι μυοσκελετικές θεραπείες;

Οι μυοσκελετικές θεραπείες αποτελούν ένα κράμα από διαφορετικές τεχνικές, οι οποίες στοχεύουν πρωτίστως στην ανακούφιση του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου. Οι μυοσκελετικές θεραπείες συμβάλλουν στην βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, βοηθώντας την ομαλή επαναφορά του ατόμου στην καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, οι μυοσκελετικές θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν μέσα από διάφορες τεχνικές, όπως:

 • Φυσικοθεραπεία: Για την βελτίωση της κινητικότητας και λειτουργικότητας του σώματος
 • Manual therapy: Η εφαρμογή συγκεκριμένων κινήσεων επιτρέπει τη μυοσκελετική και νευρομυοσκελετική αποκατάσταση της πάσχουσας περιοχής

 • Μαλάξεις: Η μάλαξη αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανακούφισης του ατόμου από τον μυοσκελετικό πόνο, βελτιώνοντας παράλληλα την κινητικότητα τους σώματος (π.χ. αθλητικές μαλάξεις)

 • Neurokinetic Therapy: Η νευροκινητική θεραπεία είναι μια σύγχρονη θεραπεία αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων μέσα από την επανεκπαίδευση του κινητικού προτύπου

 • Διαμαγνητική αντλία: Η εφαρμογή ηλεκτρικής διέγερσης δρα θεραπευτικά για την καταπολέμηση της φλεγμονής, ενώ επιτρέπει την ταχεία ανάρρωση του ασθενούς από τον εν λόγω τραυματισμό

Πότε εφαρμόζονται οι μυοσκελετικές θεραπείες;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι μυοσκελετικές θεραπείες δρουν καταλυτικά για την αντιμετώπιση παθήσεων που προσβάλλουν το μυοσκελετικό σύστημα (π.χ. μύες, τένοντες, οστά, αρθρώσεις, συνδέσμους). Ενδεικτικά αναφέρονται οι πιο συχνές μυοσκελετικές παθήσεις:

Ποια είναι τα οφέλη των μυοσκελετικών θεραπειών;

Η σωστή εξειδίκευση στην εφαρμογή των μυοσκελετικών θεραπειών αποτελεί εξαιρετικής σημασίας για την αποτελεσματικής αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, οι μυοσκελετικές θεραπείες προσφέρουν:

 • Ανακούφιση από τον μυοσκελετικό πόνο (π.χ. πόνο στη μέση, αυχένα)
 • Αύξηση της κινητικότητας του σώματος
 • Μυική ενδυνάμωση και ενίσχυση της σωματικής υποδομής
 • Διαχείριση του χρόνιου πόνου μέσα από στρατηγικές επανεκπαίδευσης του εγκεφάλου

Εάν  πάσχετε από κάποια μυοσκελετική πάθηση και θα θέλατε να εφαρμόσετε εξειδικευμένη θεραπεία αντιμετώπισης του πόνου, επικοινωνήστε άμεσα με τον Φυσικοθεραπευτή Κωνσταντίνο Ασημωτό. Στο Asimotos Physiotherapy Center, οι μυοσκελετικές θεραπείες παρέχονται μέσα από την εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών στις πάσχουσες περιοχές, καθώς δίνεται έμφαση στη λειτουργική αποκατάσταση και δημιουργία ενός εξατομικευμένου μοντέλου για τη συνολική θεραπεία του ασθενή.

Οι μυοσκελετικές θεραπείες δρουν καταλυτικά για την αντιμετώπιση παθήσεων που προσβάλλουν το μυοσκελετικό σύστημα (π.χ. μύες, τένοντες, οστά, αρθρώσεις, συνδέσμους). Εφαρμόζονται για την αποκατάσταση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης ή γενικότερου τραυματισμού.

Στόχος των μυοσκελετικών παθήσεων είναι η μείωση του μυοσκελετικού πόνου για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ασθενών.

Εφαρμόζονται με ειδικές τεχνικές κινητοποίησης της πάσχουσας περιοχής, πάντα ακολουθώντας τις αρχές της φυσικοθεραπείας.

Οι μυοσκελετικές θεραπείες συμβάλλουν στην μείωση του πόνου και επιτρέπει την ταχεία αποκατάσταση της κίνησης.