Πόνος Στο Χέρι: Πιθανές Αιτίες & Φυσικοθεραπεία

Πόνος Στο Χέρι: Πιθανά Αίτια & Φυσικοθεραπεία

Ο πόνος στο χέρι μπορεί να είναι μια πολύ ήπια εμπειρία ή εξαιρετικά επώδυνη, σύμφωνα με τον Φυσικοθεραπευτή κ. Κ. Ασημωτό. Ο πόνος στο χέρι μπορεί να είναι ακόμη και απειλητικός για τη ζωή καθώς μπορεί να σχετίζεται με συμπτώματα καρδιακής προσβολής (έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Πιο συχνά προκαλείται από τραυματισμό του δέρματος, των μυών, των αρθρώσεων ή των οστών του βραχίονα. Αθλήματα, εκτέλεση χειρωνακτικών εργασιών, επαναλαμβανόμενη (κατά)χρήση, τραύμα και ακατάλληλη τεχνική άσκησης είναι μερικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον πόνο στο χέρι. Τα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τον πόνο στο χέρι εξαρτώνται από τα αίτια που τον προκάλεσαν.

Πόνος Στο Χέρι: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες;

Δεδομένου ότι το χέρι είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μέλη του σώματος, είναι ευαίσθητο σε διάφορα προβλήματα. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα χέρια περιλαμβάνουν: Κακώσεις νεύρων, κατάγματα, προβλήματα στις αρθρώσεις και αγγειακά προβλήματα.

Αυτά τα προβλήματα συνήθως προκύπτουν από τραύμα, υπερβολική χρήση, υποκείμενες καταστάσεις ή φυσιολογική φθορά. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω φλεγμονής ή ερεθισμού των ιστών. Ο πόνος στο χέρι θεωρείται ήπιος ή σοβαρός, ανάλογα με την έκταση του τραυματισμού.

Οι πιθανές αιτίες του πόνου στο χέρι μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το που εντοπίζονται, όπως για παράδειγμα πόνος στον αυχένα, πόνος στον ώμο, στον αγκώνα, στον καρπό, αρθρίτιδα, θυλακίτιδα, τραυματισμός συνδέσμων, μυϊκός πόνος, τενοντοπάθεια κ.α.. Όσον αφορά τον τραυματισμό μπορεί να είναι τοπικός, μυοσκελετικός ή να σχετίζεται με τα νεύρα του λαιμού. Οι τραυματισμοί του στροφικού πετάλου ή ο παγωμένος ώμος προκαλούν συχνά πόνο στον ώμο. Επιπλέον, η επικονδυλίτιδα αγκώνα  συγκαταλέγεται επίσης στις πιθανές αιτίες πρόκλησης πόνου στο χέρι.

Πόνος Στο Χέρι: Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα;

Όπως ήδη ελέγχθει, τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος ασθενής, εξαρτώνται άμεσα από την αιτία που προκάλεσε τον πόνο. Ενδεικτικά λοιπόν παρατίθενται τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, που προκαλεί ο πόνος στο χέρι:

  • Ερυθρότητα του βραχίονα
  • Ακαμψία
  • Πρήξιμο (οίδημα)
  • Πρησμένοι λεμφαδένες κάτω από τον βραχίονα
  • Μυρμήγκιασμα στο μπράτσο
  • Μούδιασμα
  • Οξύς πόνος
  • Μυϊκή αδυναμία του βραχίονα
  • Πόνος κατά την αφή του χεριού.

Πόνος Στο Χέρι & Φυσικοθεραπεία

Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να κάνει μια λεπτομερή αξιολόγηση για να βρει την πιθανή πηγή της πάθησης και να σχηματίσει ένα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ασθενούς, πλάνο θεραπείας. Είναι γεγονός ότι η φυσικοθεραπεία μπορεί να ανταποκριθεί πολύ ευεργετικά στις περισσότερες περιπτώσεις πόνου στο χέρι, με την προϋπόθεση της έγκαιρης κινητοποίησης του ασθενούς.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο όπλο για την αποκατάσταση του ασθενούς. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της συγκαταλέγονται η εξάλειψη ή μείωση του πόνου και η βελτίωση της γενικότερης κατάστασης του ασθενούς. Ένα σωστά εκτελεσμένο πλάνο φυσικοθεραπείας μπορεί να μειώσει την ανάγκη χρήσης φαρμάκων και να αποτρέψει μελλοντικούς τραυματισμούς. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά πιθανό να αποφευχθεί το χειρουργείο. Όσον αφορά την ανάρρωση, γίνεται με σωστό τρόπο ώστε επισπευσθεί η επάνοδος του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Φυσικοθεραπευτής κ. Κ. Ασημωτός χρησιμοποιεί μια πλειάδα τεχνικών αποκατάστασης και θεραπείας ώστε πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το συντομότερο δυνατό. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές αιτίες πόνου στο χέρι και τη συμβολή της φυσικοθεραπείας, επικοινωνήστε με τον Φυσικοθεραπευτή Κ. Ασημωτό και κλείστε άμεσα ένα ραντεβού. Η εξοικείωσή του με πληθώρα περιστατικών τον καθιστούν υπεύθυνο να βρει και να εφαρμόσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Στο πλήρως εξοπλισμένο κέντρο φυσικοθεραπείας του, παρέχονται όλες οι απαραίτητες τεχνικές αποκατάστασης.