Φυσικοθεραπεία Για Κήλη Στη Μέση

Φυσικοθεραπεία Για Κήλη Στη Μέση

Τι είναι η κήλη;

Με τον όρο «κήλη» περιγράφεται η έξοδος, η προβολή δηλαδή, του δίσκου μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα και η ασκηθείσα πίεση πάνω σε ένα ή περισσότερα νεύρα. Όπως διευκρινίζει ο Φυσικοθεραπευτής κ. Κ. Ασημωτός, μπορεί να εμφανιστεί στον αυχένα, ή στην οσφύ (μέση) και πολύ σπανιότερα στη θωρακική μοίρα. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, ενδείκνυται η φυσικοθεραπεία για κήλη στη μέση; Η απάντηση είναι ναι, και θα δούμε το γιατί.

Φυσικοθεραπεία για κήλη στη μέση

Η φυσικοθεραπεία για κήλη στη μέση αποτελεί μια ευεργετική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κήλης στη μέση. Αυτό διότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης εκτός από τη συντηρητική θεραπεία. Το χειρουργείο είναι απαραίτητο μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών όπου ο  πόνος δεν υποχωρεί ή παρουσιάζεται απώλεια κινητικότητας στο πόδι (παράλυση).

Πρώτο μέλημα του φυσικοθεραπευτή είναι να αντιμετωπίσει τον πόνο στη μέση (οσφυαλγία) που αισθάνεται ο ασθενής. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να περπατήσει ξανά και να ξεκινήσει κατ’ επέκταση τις ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών και επανεκπαίδευσης της σπονδυλικής στήλης.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως κοιλιακούς και  ραχιαίους (όχι στην έναρξη του προγράμματος) και ασκήσεις εύρους κίνησης. Το ζητούμενο είναι η αντοχή της μέσης αλλά και όλου του σώματος ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται όλο και περισσότερα φορτία και να αντέχει καλύτερα τις καθημερινές καταπονήσεις. Επιπλέον μπορεί να περιλαμβάνει και ασκήσεις σταθεροποίησης του κορμού και της ιδιοδεκτικότητας, με τις οποίες πρακτικά εκπαιδεύονται οι μυς να στηρίζουν ορθότερα την σπονδυλική στήλη. Στα πλαίσια της επανεκπαίδευσης, ο ασθενής θα μάθει ποιος είναι ο σωστός τρόπος να στέκεται όρθιος, να κάθεται, να σηκώνει βάρη κλπ. Προτείνεται επίσης η αερόβια άσκηση (περπάτημα, κολύμπι ή υδροθεραπεία, ακόμα και ποδήλατο σε ορισμένες περιπτώσεις).

Στο κέντρο φυσικοθεραπείας του κ. Κ. Ασημωτού είναι διαθέσιμη μια σειρά από θεραπείες που βοηθούν όχι μόνο στην αντιμετώπιση της κήλης στη μέση αλλά και άλλες παθήσεις. Πιο αναλυτικά, οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο φυσικοθεραπευτής θα εκπαιδεύσει τον ασθενή να ακολουθεί το πρόγραμμα των ασκήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, θα τον ενημερώσει για το τι πρέπει να προσέχει ώστε να προλαμβάνει μελλοντικούς τραυματισμούς.

Τέλος, η φυσικοθεραπεία για κήλη στη μέση βοηθά και στη διαχείριση του φόβου. Είναι απόλυτα σημαντικό ο ασθενής να μάθει να μη φοβάται να κινηθεί. Για αυτόν τον λόγο ο φυσικοθεραπευτής θα εξηγήσει τους μηχανισμούς του πόνου ώστε να αποφεύγεται, μιας είναι ότι πιο καταστροφικό υπάρχει. Η κινησιοφοβία μπορεί να επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση και αποτρέπει τη λειτουργική επανένταξη.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση της κήλης στη μέση;

Ο πλέον βασικός παράγοντας κινδύνου εμφάνισης κήλης στη μέση είναι ο χρόνος. Με την πάροδο των ετών, ο πυρήνας του δίσκου αφυδατώνεται και εκφυλίζεται. Συνεπώς, αυξάνεται ο κίνδυνος ρήξης του δίσκου. Άλλοι παράγοντες που επίσης ευνοούν την εμφάνιση της κήλης στη μέση είναι:

  • Η άρση βάρους με τρόπο που επιβαρύνει τη μέση ή η απότομη άρση επίσης
  • Η παχυσαρκία
  • Ο καθιστικός τρόπος ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Επικοινωνήστε με τον Φυσικοθεραπευτή κ. Κ. Ασημωτό ώστε να μάθετε περισσότερα για τη φυσικοθεραπεία για κήλη στη μέση. Με σύμμαχο την πολυετή εμπειρία, τη συνεχή επιστημονική κατάρτιση, αλλά και  στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών, στοχεύει πρωτίστως στην αμεσότερη και πιο αποτελεσματική αποκατάσταση και αποθεραπεία.