Πόνος στο γόνατο

Το γόνατο θεωρείται η πιο πολυχρησιμοποιημένη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Η χρήση αυτή είναι απόλυτα λογικό να φέρει και φθορά και κατ’ επέκταση πόνο.

Είτε ο ασθενής υποφέρει από οξύ, αθλητικό τραυματισμό, είτε πάσχει από κάποιο μακροχρόνιο πόνο λόγω οστεοαρθρίτιδας, η φυσιοθεραπεία είναι εξαιρετικά ωφέλιμη ώστε να αντιμετωπιστεί ο πόνος στο γόνατο.

Ο φυσικοθεραπευτής είναι αρμόδιος και ειδικός στην κίνηση και στη λειτουργία και οφείλει να είναι καλά εξοπλισμένος για να βοηθήσει στην αποκατάσταση.

Πόνος στο γόνατο: Κοινές αιτίες

Ο πόνος στο γόνατο εμφανίζεται κατά το άλμα ανάπτυξης στα παιδιά ή κατόπιν αθλητικού τραύματος ή έπειτα από πτώση ή μπορεί να εμφανιστεί στα πλαίσια ηλικίας (γήρας). Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να προέρχεται από τους μύες, τους συνδέσμους, τους τένοντες, τους χόνδρους ή τον μηνίσκο. Μερικές φορές μπορεί επίσης να αφορά την άρθρωση του ισχίου ή το κάτω μέρος της πλάτης όπως αναφέρει ο Φυσικοθεραπευτής κ. Κ. Ασημωτός.

Πιο συγκεκριμένα, οξείες κακώσεις στο γόνατο συμβαίνουν συχνά στα πλαίσια αθλημάτων που περιλαμβάνουν:

  • Γρήγορη επιτάχυνση ή επιβράδυνση
  • Στρίψιμο
  • Κλωτσιές
  • Ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης.

Πιο σταδιακή εμφάνιση πόνου στο γόνατο μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της καμπύλης ανάπτυξης. Αυτό είναι σύνηθες σε παιδιά που κάνουν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν:

  • Έντονο τρεξίματο
  • Επαναλαμβανόμενα άλματα και προσγείωση
  • Kλωτσιές
  • Βαθύ κάθισμα (squat).

Όσον αφορά την οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι ένας εκφυλισμός που σχετίζεται με την ηλικία ή τη φθορά στο γόνατο. Εμφανίζεται όταν η φυσική αντικραδασμική προστασία μεταξύ των οστών, ο χόνδρος, φθείρεται. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Πόνος στο γόνατο: Πώς μπορεί η Φυσικοθεραπεία να βοηθήσει;

Αρχικά, ο φυσιοθεραπευτής θα πραγματοποιήσει μια ενδελεχή αξιολόγηση για να καθορίσει τις αιτίες και τους παράγοντες που συμβάλλουν στον πόνο του γόνατος. Η δύναμη, η ευελιξία και η ισορροπία θα είναι μεταξύ των παραγόντων που θα αξιολογηθούν.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως οι μαλάξεις μαλακών ιστών και τις κινητοποιήσεις των αρθρώσεων, γίνεται προσπάθεια να ανακουφιστεί το μυϊκό σφίξιμο ή η δυσκαμψία των αρθρώσεων. Ενδέχεται επίσης να χρησιμοποιηθούν και υπέρηχοι, θερμικά πακέτα και TENS για την ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο. Όλα αυτά βοηθούν στην τόνωση της ροής του αίματος στην περιοχή για να επιταχυνθεί η επούλωση, καθώς και στην χαλάρωση των μυών.

Η ταινία κινησιοθεραπείας μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο, καθώς επιστρέφει στον αθλητισμό ή κάποια άλλη δραστηριότητα ο ασθενής.

Εάν η αιτία του πόνου στο γόνατ0 είναι περισσότερο δομικό ζήτημα, μπορεί επίσης προταθεί η χρήση  ορθωτικών πελμάτων, που βοηθούν στην ευθυγράμμιση των κάτω άκρων. Παράλληλα διορθώνουν και τη στάση του ποδιού.

Πόνος στο γόνατο: Επιπλέον τεχνικές θεραπείας

Στο πρότυπο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο φυσικοθεραπείας του κ. Κ. Ασημωτού, εκτός από τα προαναφερθέντα, εφαρμόζονται και οι ακόλουθες τεχνικές:

Επικοινωνήστε άμεσα με τον Φυσικοθεραπευτή κ. Κ. Ασημωτό προκειμένου να έχετε μια αναλυτικότερη εικόνα για τον πόνο στο γόνατο. Η εμπειρία και εξειδίκευσή του στην αποκατάσταση του γόνατος αλλά και η συνεχής ενημέρωσή του σε ζητήματα φυσικοθεραπείας εγγυώνται την ασφάλεια και επιτυχία της εκάστοτε θεραπείας.