Πως γίνεται η θεραπεία των σημείων πυροδότησης πόνου ή trigger points

Τι είναι τα trigger points;

Τα σημεία πυροδότησης πόνου ή αλλιώς trigger points είναι τα σημεία που βρίσκονται πάνω στη μυϊκή γαστέρα (σώμα του μυός) και δημιουργούν πόνο και σφίξιμο ή αλλιώς τάση στις περιοχές του σώματος που εντοπίζονται. Με πιο απλά λόγια, ο Φυσικοθεραπευτής κ. Κ. Ασημωτός διευκρινίζει ότι τα trigger points είναι μικρές επώδυνες περιοχές του μυός ή αλλιώς υπερευαίσθητα σημεία του. Τα trigger points συναντώνται κυριολεκτικά σε ολόκληρο το σώμα και αρκετές φορές είναι η κύρια αιτία ενός χρόνιου μυοσκελετικού πόνου. Πως όμως γίνεται η θεραπεία των σημείων πυροδότησης πόνου ή trigger points;

Πως γίνεται η θεραπεία των σημείων πυροδότησης πόνου;

Η θεραπεία των σημείων πυροδότησης πόνου  trigger points, αφορά τη διαχείριση των μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης που συναντώνται στους μυς και της περιτονίας που τους περιβάλλει.

Ένας πιστοποιημένος – εκπαιδευμένος φυσικοθεραπευτής δύναται να αποσυμφορήσει αυτά τα επώδυνα και τεταμένα σημεία. Σαν αποτέλεσμα, ο ασθενής παύει να πονά και βελτιώνεται η λειτουργικότητα του θεραπευόμενου μυός και της ανατομικής περιοχής που τον περιβάλλει.

Όσον αφορά τη θεραπεία των σημείων πυροδότησης πόνου, έχουν εφαρμοστεί αρκετές διαφορετικές τεχνικές, ωστόσο μόνο 2 φαίνεται να φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρόκειται για τη δια χειρός θεραπεία (manual trigger point therapy) και τη μέθοδο της ξηράς βελόνας (dry needling therapy) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κοινού ή μεμονωμένα.

Στη δια χειρός θεραπεία περιλαμβάνονται διάφοροι χειρισμοί των μυών, του συνδετικού ιστού και της περιτονίας. Όμως αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή πίεσης και μικροκίνησης στο σημείο πυροδότησης πόνου. Μάλιστα πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα ειδικό ξύλινο εργαλείο με μελετημένη λαβή και επιφάνεια επαφής ώστε ο θεραπευτής να μην καταπονείται ο φυσικοθεραπευτής. Επιπλέον, πολλές φορές το trigger point εντοπίζεται βαθιά στους μύες και άρα καθίσταται δύσκολή η διαχείριση του. Ως εκ τούτου, με το ειδικό αυτό εργαλείο εφαρμόζονται καλύτερα οι τεχνικές χωρίς να ταλαιπωρείται ο αντίχειρας του φυσικοθεραπευτή.

Όσον αφορά τη μέθοδο ξηρής βελόνας, εισάγεται μια αποστειρωμένη βελόνα βελονισμού στο σημείο του πόνου. Το αποτέλεσμα είναι να βελτιώνεται εμπράκτως η αιματική κυκλοφορία και να προκαλείται μια «αποσυμπίεση» της περιοχής. Επειδή όμως γίνεται λόγος για μια παρεμβατική μέθοδο, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο φυσικοθεραπευτή. Όσο πιο εντοπισμένα πάει η βελόνα στο σημείο πυροδότησης τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.

Προσφάτως, η πρόοδος της Ιατροτεχνολογίας ρίχνει αλλά 2 όπλα στη θεραπεία των σημείων πυροδότησης πόνου: Τα foam rollers και τα massage guns.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θεραπευτικά αποτελέσματα συνήθως είναι μακροχρόνια και κάποιες φορές μόνιμα. Διευκρινίζεται πως τα σημεία πυροδότησης πόνου παραμένουν, αλλά είναι σε αδράνεια.

Ποιος ωφελείται από τη θεραπεία των σημείων πυροδότησης πόνου;

Η θεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική για καταστάσεις που περιλαμβάνουν:

  • Μυϊκό τραυματισμό
  • Μυϊκό σφίξιμο
  • Σύνδρομο καρπιοειδούς σήραγγας
  • Επαναλαμβανόμενο τραυματισμό καταπόνηση.

Πού εμφανίζονται τα σημεία πυροδότησης πόνου;

Τα σημεία πυροδότησης πόνουμπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Όπου υπάρχει μυϊκός ιστός, μπορεί να υπάρχει μια μικρή περιοχή έντασης. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο πυροδότησης πόνου. Οι περιοχές του σώματος όπου εντοπίζονται πιο συχνά σημεία ενεργοποίησης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Τους άνω τραπεζοειδείς μύες και στις δύο πλευρές του λαιμού, ακριβώς πάνω από τους ώμους
  • Τους τετράγωνους οσφυϊκους μύες της πλάτης
  • Τους μύες της γάμπας
  • Την περιοχή κατά μήκος της λαγονοκνημιαίας ζώνης.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή κ. Κ. Ασημωτό, προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τη θεραπεία των σημείων πυροδότησης πόνου. Η εμπειρία του σε θέματα αποκατάστασης αλλά και το σύγχρονα εξοπλισμένο κέντρο φυσικοθεραπείας του, εγγυώνται τη σωστή και ασφαλή εφαρμογή της θεραπείας σας.